Das Tirol Panorama – Museum am Bergisel

A key element in the design for the exterior appearance of the new building housing the exhibition was therefore the creation of a low-key, low-rise structure in the park-like natural setting on the access side of the Bergisel, while at the same time providing a strong sculptural impact to the east, where it overlooks the bridges of the adjacent main traffic routes on the Inn Valley-Brenner axis. The entrance floor, a flat stand-alone building, occupies the eastern slope that faces the Sill Gorge and it projects some way over it.

Courtesy of stoll.wagner architekten

The predominant part of the cylinder for the panoramic picture was sunk into a hollow facing the gorge – the new rotunda, a striking base for the building, reflects its content. The distance between the new and the historic is given due respect – in between the two lies a spacious plaza with an unimpeded view over the Inn Valley. The entire ensemble around the centrally positioned Andreas Hofer Monument boasts a clear, external boundary, but without any heroic grandeur. It was in this context that the roof of the new construction was also designed to be consistently restrained as a “fifth facade” – only in the dark is the circular glass skylight directly above the painting lit up externally, thereby identifying its new position even from above.For functional reasons, the new restaurant with a clear view out over the city sits alongside a projecting canopy.

Courtesy of stoll.wagner architekten

From the entrance lobby with cashiers and museum shop, the open-plan, multi-storey access hall, a central hub, leads down into the mountain. Visible along this central area, designed in a stimulating style with escalators and suffused with ever-changing rays of natural light are a variety of views, not just of the interior of the building, but also of the surrounding landscape. Because of its dimensions, the circular painting is accessed from the second basement level.

Courtesy of stoll.wagner architekten

On the mezzanine floor above it, the new building connects to the Kaiserjägermuseum via the large exhibition hall beneath the museum plaza. This old building has been carefully renovated throughout, but a lift has been installed and in some places, modifications have been carried out to allow for new uses. Its traditional look has been otherwise largely preserved and, following restoration of the original stonework color, the facade is now surprisingly elegant.

Courtesy of stoll.wagner architekten

Project Info
Architects: stoll.wagner architekten
Location: Innsbruck, Austria
Competition Year: 2006
Type: Cultural Center, Museum

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !