Villiot-Rape, Paris XII

The project embraces new concepts of living together primarily based on generous outdoor spaces, both private (balconies) and communal (floor area), as well as on an extrapolation of the advantages of detached houses, which have now disappeared forever from Paris – having one’s own floor space and thus being rooted in the soil.Two hybrids: The project involves two blocks of flats, one of 11 storeys above the ground floor and the other of 8 storeys abov the ground floor.

Courtesy of Hamonic+Masson & Associés – Photography: Sergio Grazia

They stand out not only because of their height but also because of their movement, one being a hybrid of the other and their proximity creating the impression of shifting morphology. They are connected by their moving relationship to the ground.A path crosses the block in an arc running from the entrance on rue Villiot to the fire service access on the quai de la Rapée. This walkway, which is covered in a green-coloured soft material, is bordered by a garden filled with trees and plants.

Courtesy of Hamonic+Masson & Associés – Photography: Sergio Grazia

Eyes wide shut:Climate planning and sound-proofing have also left their mark… and permitted a system of “truly outdoor spaces” that are therefore independent of the internal floor-plan, creating a stack of more or less closed terraces and more or less open loggias wrapped around the four sides of each tower like a “serpentine”. One can stroll around a flat, walk out of the bedroom and into the living room; there are many paths to choose from and many surprises in store. But the main thing is that no one can see their downstairs neighbor, and the flats opposite are occluded by screen walls and balustrades.

Courtesy of Hamonic+Masson & Associés – Photography: Sergio Grazia

Inside, the flats are arranged around a central structural core that houses the flows, stairs, and lifts. Each landing serves three to four flats. Only these cores and the façades are weight-bearing, which means that the decks can be opened up and the floor-plan reversed.

Courtesy of Hamonic+Masson & Associés – Photography: Sergio Grazia

Project Info
Architects: Hamonic+Masson & Associés
Location: Paris, France
Architects: Harmonic + Masson
Project Manager: Marie-Agnès de Bailliencourt
Client: Paris Habitat OPHGreen Building AdviserFranck Boutté
Area: 5120.0 sqm
Year: 2011
Type: Residential
Photographs: Sergio Grazia

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !