Sharifi-ha House by Nextoffice – Alireza Taghaboni

From the architect. Uncertainty and flexibility lie at the heart of this project’s design concept. The sensational, spatial qualities of the interiors, as well as the formal configuration of its exterior, directly respond to the displacement of turning boxes that lead the building’s volume to become open or closed, introverted or extroverted. These changes may occur according to changing seasons or functional scenarios.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-028

Exterior Timelapse Photographs

Like many other urban plots, the land for this project had a noticeably narrow façade-width compared with its depth of its length. Consequently, our expertise in transforming a two-dimensional façade to a three-dimensional one became indispensable. Here, the openness /closure of the building’s volume is a reference to traditional Iranian houses, which would dynamically serve as seasonal modes of habitation by offering both a Zemestan-Neshin (a winter living room) and Taabestan-Neshin (a summer living room) to their residents.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-029

Diagram 04

In summertime, Sharifi-ha House offers an open /transparent /perforated volume with wide, large terraces. In contrast, during Tehran’s cold, snowy winters the volume closes down, offering minimal openings and a total absence of those wide summer terraces. In this project, the challenges to the concepts of introverted/extroverted typology led to an exciting spatial transformation of an ever-changing residential building.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-002

Courtesy of nextoffice

The House is distributed over seven floors: the two basement floors are allocated to family conviviality, fitness facilities, and wellness areas, while the ground floor hosts parking and housekeeping rooms. Public activities all happen on the first and second floors, and the family’s private life takes place on the third and fourth floors.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-013

Courtesy of nextoffice

The project consisted of four major parts; the fixed volume of the structure, the void, and the fixed volume and the mobile volume, respectively. When the turning boxes are closed, the building captures sunlight throughout the space of the central void, which also connects the two fixed volumes by suspended bridges.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-004

Courtesy of nextoffice

The house adapts to the functional needs of its users. For instance, depending on whether there is a guest or not, the guest room (located on the second floor) can be reconfigured for different purposes. Similarly, home offices and breakfast rooms (turning rooms on the first and third floors) can change the formality of their appearance according to their residents’ desires. In the other words, there is always the possibility of having different seasonal or lighting scenarios, some of which have been already considered in the BMS program of the project.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-011

Courtesy of nextoffice

From the initial design steps, we noticed that three pine trees outside could be incorporated into the spaces of the interior. Now, in the open mode of the house, the trees are pleasantly captured by the window frames.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-012

Courtesy of nextoffice

Stepping back for about three meters from the permitted construction boundary line allowed us to provide splendid daylight for the basement floors by inserting a glass fountain. The fitness and wellness areas are accommodated between the fountain’s two small basins, whose mirrored sculptures reflect the water’s radiance throughout the space.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-038

The applied manufacturing technique for the turning mechanism was in fact a simple one the same method employed in turning theatrical scenes, turning the floor of car exhibitions, and employed by steel companies and the shipping industry in Iran. But as our client himself was into importing CNC and other similar industrial German machines, he preferred the structural system to be fabricated in Germany. In doing so, he could engage his employees in the manufacturing process and thus train them for future maintenance purposes.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-022

Courtesy of nextoffice

Details of the handrails and air-penetration controlling methods were major issues considered in developing the design of the turning boxes. Designing foldable handrails and refining the boxes’ edges happened to be our feasible solutions.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-003

Courtesy of nextoffice

Considering the specialties of this kind of architecture, the structural system was inevitably irregular. After digitally modeling the structure, a series of SAP2000 analyses were undertaken to examine static/dynamic performance of the proposed system. Being partially moveable is the dominant feature of this structural assembly, which was contemplated throughout the fabrication process by the German manufacturer company. The main loads all rest on the beams of the living rooms.

Arch2o-Sharifi-ha House - Nextoffice – Alireza Taghaboni-009

Courtesy of nextoffice

Due to the various configurations the turning boxes may take, the loading calculation has been estimated based on the largest possible loading value applied to the system. Additionally, controlling the probable vibrations to prevent structural deformation in the turning boxes was taken into account during the design of the house.