Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Shanghai Landmark Center

Located on the north bank of Suzhou Creek and within the business area across Sichuan North Road and Zhapu Road in Shanghai, Aedas-design Shanghai Landmark Center enjoys a prime location with excellent views towards the Northern Bund and Huangpu River. The site is surrounded by low-rise residential blocks and a number of historic buildings such as the Shanghai Post and Telecommunication Bureau, Shanghai General Hospital, New Asia Hotel, Ruikang Mansion and Outer Baidu Bridge, forming a unique urban fabric. The new complex creates a synergy for the commercial hub and the neighborhood and connects the old and new of Shanghai city.

Courtesy of Aedas

In response to the vibrant neighbourhood and low-rise domestic buildings on the east and north, this commercial development designed by Executive Director Cary Lau, retreats from south to north with two towers sit in the south of the site with the retail components in the north, embracing an open central plaza for food and beverage and various outdoor activities. The buildings are placed along the site edges to reserve open spaces at the four corners, acting as transitional nodes to the surrounding high-density context. The massing and orientation of the complex highlight the architectural layers whilst facilitating daylight penetration and ventilation to the adjoining domestic blocks. The central plaza connects the exterior with the retail components above and below the ground, also extends the circulation from the adjacent communities to the complex.

Courtesy of Aedas

Inspired by the traditional Chinese windows from the nearby old buildings, the façade design interprets the oriental element in a contemporary language and creates an impressive motif, setting the tone and identity of the development. This modern interpretation on the tower façade allows less reflectance compared to typical glass towers and relieves its neighboring buildings from light pollution and disturbance. The signature oriental motif extends to the retail blocks, not only serving as an ornamental screen on the façade but also adding interesting, animated light patterns on the inner layer.

Courtesy of Aedas

The retail traffic links up the retail block, connecting all entrances and atria. The skylight above the central atrium facilitates daylight penetration and the green roof offers a welcoming public space.

Courtesy of Aedas

The needs to reflect the integrity and energy of the historic city in a new development, and ensure maximum flexibility for present and future uses, pose the biggest challenge for this project. The clean-lined, rectangular form goes well with the urban fabric of the historical buildings as well as current and future developments around the site, whilst the twin tower symbolically signifies the gateway to the Hongkou district. The contemporary architecture with a sense of humble, oriental touch and overtone serves as a large visual that accentuates the city’s unique history and identity, creating a landmark enjoying the signature Shanghai skyline along the Suzhou Creek.

Courtesy of Aedas

Project Info
Architects: Aedas
Location: Shanghai, China
Director: Cary Lau
Year: 2016
Type: Retail
Photographs: Courtesy of Aedas

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !