Jungle House

The project is located on the paulista shore in the region of the Rain Forest and the land has a mountainous topography with dense vegetation. The introduction of this house to this landscape has the objective of optimizing the connection between architecture and nature, privileging the view looking out to the ocean and the incidence of sunlight in the internal spaces. Furthermore, the positioning of the house on the site obeyed the previously-open area in the vegetation.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

The 3 floors of Jungle House create a clear programmatic division for the project: the ground floor houses a large covered wooden deck, connected to a small room for the children; on the first floor there are six bedrooms – five of them with small verandas with hammocks – and a tv room; the third and last floor is the social area of the house, including a swimming pool, a living room and the kitchen.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

Thus, the architecture defined an inverted vertical organization of the program when compared to what is usually done in single-family houses: while the pool and the social areas are on the roof, the bedrooms are located on the floor below. The deck is on the ground floor- protected by the projection of the house – is an ample and generous space that configures a shaded shelter for the children to play. The utility rooms are also located on this story.

Jungle House - Courtesy of StudioMK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

From the wooden deck on the ground floor starts the stairs to access the house volume that “interrupts” the concrete slab. Before entering the closed space, one passes an intermediary space, enveloped by concrete and which houses a luminous work by the artist Olafur Eliasson. The interiors project sought to create a modern atmosphere, offering a cozy feeling necessary to remain in this tropical environment.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

The landscape recomposes the native species. When one is in the house, the relationship with the surrounding vegetation occurs not only through the view but also through the plants that surround the wooden decks. On the ground floor, you can stroll in the midst of trees; on the first floor, light enters filtered through the tree-tops; and on the roof, there is the vegetation with the ocean in the background.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

The architecture of the house privileged the use of exposed concrete and wood, as much in the interior spaces as well as the exterior. The bedrooms have wooden sun-screens, small brises-soleil, mounted as folding doors that can be manipulated by the users according to the climactic needs.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

In the Jungle House, the project began with a transversal cut which allowed for the positioning of the pool to be semi-built-in to the slab thereby not losing any area on the floor below. Furthermore, the infinity pool, as well as the raised border relative to the height of the deck makes it such that the view and the landscape serve as an extension of the pool waterline. To lessen the height of the top floor and thus get an external proportion more horizontal to this volume, the floor in the living room was lowered by 27 cm relative to the external wooden deck.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

This last floor offers a spatial sensation which synthesizes the principles of the house: on one side, there is a deck which houses the hot tub and the sauna – where there is an intense relation between the architecture and the mountain and its vegetation; on the other side, a ground fireplace and the pool; in the center – between these two free spaces – is the living room open to both sides and with cross-ventilation. This social space has a radical relation with nature, by means of both the view of the ocean as well as the proximity to the forest in the mountain.

Jungle House - Courtesy of Studio MK27

Jungle House – Courtesy of Studio MK27 – Photography : Fernando Guerra

Project Info
Architects: Studio MK27
Location: Sao Paulo, Brazil
Year: 2015
Size: 5000 sqft – 10,000 sqft
Type: Residential
Photography: Fernando Guerra

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !