Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ivanhoe Grammar School

Ivanhoe Grammar School is a co-educational school established in Ivanhoe in 1920. The Plenty Campus of Ivanhoe Grammar School was, until quite recently, surrounded by a rural setting punctuated by magnificent red river gums. Despite the encroaching suburbs, the school has retained a character where the native landscape flavour dominates the campus. At the heart of the campus, the original buildings are set out in a formal arrangement based on the metaphor of the Town Square. Subsequent additions to the campus, executed in a variety of architectural styles, have a looser relationship with this formal center.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

Our brief was for a new Science and Senior Years Center. The brief included a variety of general learning areas, provision for the senior year teachers and a science center which was to be also used by the younger students in the school.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

The circular shaped plan form was adopted for the building; this shape had an appropriate civic quality which seemed to build upon the schools original masterplan. The circular plan is an alluring one for architects, clearly it is a definitive human mark upon the landscape, and yet its many precedents, from Grounds to Stonehenge to indigenous gathering, show that it can, perhaps paradoxically, coexist with and not disrupt a native landscape.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

However, rather than adopting a circular or radial pattern dictated by the shape of the plan, we chose to overlay an angular geometry. This geometry was used to define the central courtyards, the light wells and a mosaic of learning spaces. This geometry contrasts and disrupts the building’s circular motif, highlighting key entry points and providing a distinction between the outer world (singular, civic, circular, executed in a muted landscape palate) and the inner world (complex, dynamic, expressive & colourful).

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

Great consideration was given to the configuration of these learning spaces. Some of the key characteristics were transparency into and between spaces, a variety of spatial type, interconnectivity, multiple-use, flexibility and adaptability of the learning spaces.

Ground Floor Plan –
Courtesy of McBride Charles Ryan

Staff work stations are peppered throughout the facility; the lower levels are generally multiple-use teaching spaces, the upper levels predominately science focussed. Provision for outdoor informal gathering of students is provided throughout the complex.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

The building floors are reinforced concrete with band beams supported by concrete and steel columns. The roof is steel framed. The outer cladding is Colorbond Longline, the inner cladding Vitrapanel. The exterior shading fins are glue laminated Queensland spotted gum. Windows are aluminium, double glazed & thermally broken. High quality acoustic glazed doors are used between learning spaces.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

The contrast so evident in this building’s language encapsulates the contemporary pedagogical approaches for a well-rounded education. The circular form is a classical representation of order, rigour, and the certainty of knowledge – the buildings inner world, with its complex mosaic of spaces, amplified by pattern, colour and multiple reflections, represents the uncertainty and complexity of modern life and scientific understanding, and the necessity of the qualities of wonder and imagination to advance and see us through.

Courtesy of McBride Charles Ryan – Photography: John Gollings

Project Info
Architects: McBride Charles Ryan
Location: Ivanhoe, Australia
Architects in Charge: Robert McBride – Director, Debbie Ryan – Founder, Drew Williamson – Senior Associate.
Building Surveyor: Tekcon Group Building Surveyors
Services Engineer/ESD: NJM Design Consulting Engineers
Structural Engineer/Civil Engineer: McFarlane & Co
Quantity Surveyor: Debtech Pty Ltd
Planner: Whiteman Property and Accounting
Landscape Architect: Ochre Landscapes
Drafter: Rowe’s Drafting
Land Surveyor: Absolute Surveying
Manufacturers: Caesarstone, Fisher & Paykel, Enware, Cultured Stone, Zumtobel, Laminex, Caroma, Helioscreen, Warema, Samsung, Comcork, Viridian, Duropal, Lysaght
Area: 2870.0 m2
Year: 2015
Type: Educational
Photographs: John Gollings

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !