Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Harvard’s Allston Science and Engineering Complex, Harvard University

The proposed Science and Engineering Complex (SEC), located on Harvard University’s emerging Allston campus, integrates one of the country’s most diverse and exciting engineering programs into a single 497,000-square-foot structure. The new facility establishes a strong precedent for the development of outdoor space, street activation, and integration with larger public space networks, as described by the University’s Institutional Master Plan, which was approved in 2013.

Courtesy of Behnisch Architekten

As the primary home of the John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), the state-of-the-art complex defines a new series of environments that support SEAS’ profound commitment to interdisciplinary collaboration both in teaching and research, and exploits these qualities to create vibrant public spaces at a variety of scales throughout the building.

Courtesy of Behnisch Architekten

The building is expressed as a series of floating, highly flexible research boxes above a two-story transparent plinth comprised of the more public, active elements of the program. This plinth adopts an architectural language of terracing elements as it reaches south to define the courtyard, establishing a building scale that respects the adjacent residential fabric. Organizationally, the building follows the massing logic, with classrooms, teaching labs, and amenity spaces occupying the lower plinth floors in order to take advantage of proximity to the street and courtyard, while research labs in the upper volumes maintain appropriate levels of solitude and security.

Plan – Courtesy of Behnisch Architekten

Additional teaching spaces, fabrication shops, core research facilities, and a loading dock occupy the below-grade levels. All six above-grade and both below-grade levels are connected vertically by a central atrium space facing south toward the courtyard, which delivers daylight to all floors and serves as the communicative heart of the complex. Smaller distributed atria punctuate other areas of the building away from the atrium and define more local neighborhood groupings.

Courtesy of Behnisch Architekten

The facade design calibrates the scale of the SEC, creates an identity for the complex, and plays a crucial role in the energy performance and occupant comfort in the building. All three façade systems incorporate operable vents for natural ventilation and require stringent levels of thermal performance to maximize energy savings. In addition to the performative quality of the facades, the SEC integrates a highly progressive sustainability agenda.

Courtesy of Behnisch Architekten

Project Info
Architects: Behnisch Architekten
Location: Massachusetts, USA
Year: 2020
Gross: 46.158 qm / 496,850 sq.ft.
Client: Allston Development Group
Type: Educational

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !