Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Expo 2016 Antalya Observation Tower

The major structure of the iconic tower was focused on representing EXPO 2016 and a design to symbolize Antalya. At the heart of Mediterranean, Antalya carries the trace of ancient history surrounded by a splendid natural beauty. With a prospective climatic state and an average temperature of 35°C and 300 days a year being sunshine, Antalya becomes one of the vibrant touristic city in the world.

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

Focused on botanic, EXPO 2016 Antalya along with the motto “A green life for future generation” adopted the theme as “Flowers and Children”. Along with its motto and the theme a master plan layout was drawn on an area of 1,100,000 m² (110 h). According to the functional layout, the location was seeking for an iconic Tower to represent the event. An architecture competition was opened to design the tower.

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

The tower features a circular view deck with a 360° view giving a splendid vista of EXPO site and the beauty of Antalya floods on the background. Placed on 101m above ground level the deck allocates indoor and outdoor spaces for the visitors by allocating a space of 1500 m².

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

Three vertical circulation placed on equal distance carries the major function of the panoramic elevator, fire exit, and a service elevator. Three major circulations merge with three open petals enclosing viewer deck at the peak, indicates the well-known Hadrian’s gate in Antalya.

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

The major structure of the iconic tower was focused on representing EXPO 2016 and to design to symbolize Antalya. The convex formation on the upper-level facade controls vertical forceful sun rays and works as a sunshade.

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

View deck usage was focused on various season and weather conditions. The tower opens a wide open deck on +101.40 level while forming an open roof top view deck with a splendid vista. The spaces deep volume spaces below rooftop, brighten with the openings brought up on the view deck floor. The Aluminium structure forms the façade skin and controls daylight into space.

Courtesy of Nita Architects – Photography: Gürkan Akay

Project Info
Architects: Nita Architects
Location: Antalya, Turkey
Architects in Charge: Serdar Kızıltaş, Z. Melike Atay Kızıltaş
Area: 1700.0 m2
Year: 2016
Type: Cultural Center
Photographs: Gürkan Akay

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !