Datong Twin Towers is one of the most famous Plasma Studio projects in China, the mix-use complex, measuring of 70,000 m2, includes a hotel in one tower and offices in the other. The towers’ inner cores assist in the low-energy ventilation design which- in alignment to a parametric differentiated facade concept- seeks to minimize energy use and maximize ambiant quality and expression. The project was recently awarded first prize in an invited competition in Datong, Shanxi province. More details about the project comes after the jump.

Arch2o Datong Twin Towers  Plasma Studio - 2

Courtesy of Plasma Studio

The given typology of two towers above a rectangular four storey podium–a common typology in China–is a challenge. The two towers must suggest two separate programmatic functions; while the podium communicates a unified complex. Our design emerges from this ambiguity: proposing a building that is derived from access flows and the surrounding urban landscape. The dual axis disposition of these vectors in turn influences the layout of the internal connections. From simple mirrored symmetry, this proposal evolved into a dynamic ‘yin and yang’ formation connected by the spiraling ramp system that weaves the two towers together at lower levels.

Arch2o Datong Twin Towers  Plasma Studio - 4

Courtesy of Plasma Studio

Spaces and connections grow from the base of the building, continuing in a loop that is deformed, to branch into the two towers, eventually extending to the roofscape. This unique network of connections and the intersection of different spatial qualities and densities transform and deform the twin towers type to create a more complex system. The towers include a central light well and the spaces surrounding the well, sectionally, are shared public spaces. On the lowest level, the common public lobby begins this thread of public spaces which ends in an accessible roofscape. The interior geometry will create overlapping moments that will enhance an activated floor plan.

Arch2o Datong Twin Towers  Plasma Studio - 3

Courtesy of Plasma Studio

INTERIOR

The two central cave spaces, which host various events throughout the year, function as solar energy stores in winter and as wind towers in summer. This strategy works alongside a cooling and heating system driven by a geothermal pump to minimize energy consumption. In addition, the facade is designed to optimise daylighting and internal temperatures through passive systems, varying according to the type of activity that takes place within.

Courtesy of Plasma Studio

Leave a Reply