Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Coventry University, Faculty of Engineering and Computing

Arup Associates’ architecture and engineering design for Coventry University’s new Faculty of Engineering and Computing embraces the university’s progressive, experiential approach to teaching these subjects. The environmentally led design encourages an open and free exchange of ideas across disciplines. This creates new synergies within an activity-led, project-based learning approach.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

Relatively modest in scale, the BREEAM ‘Excellent’ building emphasises and celebrates people and the learning experience while making use of radical technical innovation. It includes:
-A high-performance engineering centre with flight simulators and engine test cells
-A high-precision wind tunnel testing facility
-Two lecture theatres that can be subdivided for conferences
-Collaborative classrooms for 4,000 students, including IT workspaces
-Communal interactive spaces with learning booths
-Integrated academic offices, driving new research and teaching
-All linked by a state-of-the-art communications backbone.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

From the beginning, Arup Associates rejected the typical model for an academic building – a series of separate independent spaces united by a circulation space. Instead, the architects focused on interconnected, flexible spaces that are both inhabited and used for circulation.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

The unifying means of circulation allows people to navigate intuitively around and between the building’s different levels. In this spatially rich, fluid building, smaller spaces juxtaposed with larger atria provide places for staff and students to circulate, read, learn, communicate, and interact as part of the wider faculty community. Teaching breaks out of the confines of lecture theaters and classrooms into the informal spaces.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

Natural lighting and ventilation – with the volume of the atrium used to draw fresh air through the building – gives people control of their environment. Whether it’s opening a window, navigating easily or choosing the space where they work best, this building puts occupants in charge. With the university keen to give students every possible opportunity to learn practically, Arup Associates conceived an approach whereby the building itself would become a learning tool.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

The result is a highly readable building offering a rich, dynamic experience. Engineering students can study the forces at work on the concrete and steel, and they can see how services wind their way around the building. In one zone, floating modular spaces known as ‘the planets’ hang from structural steelwork, giving students the chance to experience the forces at work on a practical level. Meanwhile, exposed services are closely coordinated into electrical, mechanical and public health zones so that students can follow their path around the building.

Courtesy of Arup Associates – Photography: Simon Kennedy

Project Info
Architects: Arup Associates
Location: West Midlands, United Kingdom
Area: 15000.0 sqm
Main Contractor: Vinci Construction Ltd
Landscape Architect: Gillespies QSGardiner & Theobald
Project Manager: Davis Langdon
BREEAM consultants: Cyril Sweett
Planning consultant: Turnberry Consulting
Year: 2012
Type: Education
Photographs: Simon Kennedy

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !