Bengbu Museum & Urban Planning Exhibition Center

In China, the urban plan usually put cultural buildings with an administrative center, trying to build a political and cultural center under axis control. Consequently, the layout of the cultural complex is forced to meet the political needs, and their publicity has to merge with political seriousness. While our design manages to give consideration to both symmetrical layout and solemn political image, and openness as well as closeness to people.

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

Covering an area of 68,333㎡, Bengbu Museum & Urban Planning Exhibition Center, located in Bengbu, Anhui Province, is composed of two buildings, a museum and a planning exhibition center. The design strategy is to introduce people-oriented public activity first through leaving urban green space on the north side, building urban square in the middle of the two buildings, which can satisfy the need of performing local art “flower-drum lantern” and residents’ daily entertainment.

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

The facade of museum resembles the texture of rock stratum section in order to create a sense of stack-up; in the sunny atrium, the suspension bridge is not only a space statue but also an important public space. Atrium becomes an urban saloon, rather than a simple visual place.

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

While Urban Planning Exhibition Center shows a totally different style with the silver gray perforated aluminum panel. The designing of the center changes traditional sand-table viewing mode so that visitors can look at the Bengbu Model from different angles and heights via rising spiral ramp.

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

Inspired by picturesque gardens built in the Southern Song Dynasty, our design attempts to create a “roaming around” experience mode, so as to explore the possibility of ramp spatial narrative. Only with user’ participation, can space be more significant?

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

Imagining that people walk on the folded and roundabout ramp in the museum or spiral ramp in the exhibition hall, one can see that the combination of linear narrative mode and continuous and causal spatial sensation turns out to be marvelous experience and dramatic space construct.

Courtesy of Meng Architects – Photography: Zhang Guangyuan

Project Info
Architects: Meng Architects
Location: Anhui, China
Directors: Meng Jianmin, Xu Yunchao, Xing Lihua
Design Team: Zhou Fu, Li Songmin, Zeng Zhi, Liu Ruiping, Li Jinpeng, Wang Qiwen, He Xiaoxue, Qi Jiachuan, Shi Shuiqing, Zhong Wenen, Du Qingxian, Fan Yelin
Associate Engineers: Shenzhen General Institute of Architectural Design and Research Co., Ltd.
Area: 68333.0 m2
Year: 2016
Type: Cultural Center, Museum
Photographs: Zhang Guangyuan

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !