Beethoven Concert Hall

Zaha Hadid Architects has submitted a design to Beethoven Festspielhaus in Bonn. The structure’s Rhine-side glazed façade reveals the grand staircase that leads concertgoers upwards to the main concert hall.
The curvilinear shell opens and closes, creating an ongoing dialogue between interior and exterior. The volume’s form accentuates the continuity between the river and the city with folds and creases underlining the rise from riverfront to the urban level. The result is ‘a sense of flow, continuity, lightness and movement’.

Courtesy of Zaha Hadid Architects

Courtesy of Zaha Hadid Architects

The building is made from concrete and glazed panels with an inset cable net structure. This structure allows daylight to fill the volume’s interior, thus brightening the space naturally. The creases provide viewing platforms and open performance spaces, both inside and out, with outdoor event space provided by the grand staircases leading from the Rhine to the elevated building mass.

Courtesy of Zaha Hadid Architects

Courtesy of Zaha Hadid Architects

The main entry is situated below the building’s dramatic cantilever, which is accessible from a grand architectural promenade connecting the new Festspielhaus with the city and the existing Beethovenhalle. Access to the main foyer is provided on two levels, its upper-level access still accessible during high-water conditions. The main concert hall, with its underlying shoe box form, is designed in the same spirit of fluidity shown in the exterior design.

Courtesy of Zaha Hadid Architects

Courtesy of Zaha Hadid Architects

Project Information:
Architect : Zaha Hadid Architects
Project Location : Bonn, Germany
Project Year : 2009

By: Delia Chang

Leave a Reply