Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

APARAT Headquarters

The initial concept of APARAT Headquarters (known as the YouTube of Iran), was established by two fundamental questions. First, we analyzed how we can re-define and create an open Space that fosters a conductive collaboration between employees within an existing building. Second, we explored creating Subspaces for independently operating offices which can take advantage of potential interactions through a series of interconnected common areas within the office environment.

Courtesy of Qastic – Photography: Deed studio

The idea of constructing a building within a building is explored by expanding the gap between corridors and offices. Similar to how the coastline connects land and sea, a gap between corridor and office is where Qastic’s design exploration emerged. By exploring and expanding this gap, the design and construction of bridges, double height voids, planters, and collaborative voids brought dynamic double height effect to Aparat’s space.

Courtesy of Qastic – Photography: Deed studio

As a result of the transparency created by the voids, conversations between employees on upper and lower floors happen at a greater efficiency during the work hours. The glass walls provide opportunities for all 75 work stations to take advantage of natural light and circulation across the entire 600 Sqm2 two-story space.

Courtesy of Qastic – Photography: Deed studio

The orthogonal geometry of office layout is being interrupted by a celebratory event that occurs at the center of the office. The event is the main central stairs that not only operates as a vertical travel element between floors – but also as an interior semi theater with seating that allows employees to gather, socialize, and on occasion watch projected videos. Draped over two steel beams, the stair structure provides a defined and semitransparent space for a café located at the underground level. Blurring its boundaries, this café space merges with the upper landscape of the corridor offices. Using30 x 5 cm tiling brick, the framework links the main entrance through its half vertical and horizontal stair, seamlessly connecting the entry all the way to the last wall of the second floor. Seeing brick tiles so close and so far in a one point perspective expands the perceived entrance moment, allowing the space to read larger than its reality.

Courtesy of Qastic – Photography: Deed studio

Inspired by Le Corbusier’s Modular drawing of Human stature and proportion; the stair meticulously proposes a variety of ergonomic functions and usages like sitting, seating, standing, leaning and squatting. This steel structure applies the technology of Plasma cutting for creating 5mm thick steel risers. Incorporating the curvatures of these risers, 5mm steels strips of tread are placed over the curvature of risers creating a coherent structural steel surface. By intersecting with the two main beams, the risers transfer loads from a high traffic space that may be used for daily inter-floor communication as well as 50-70 people gathering, presentation, or full office meetings.

Courtesy of Qastic – Photography: Deed studio

Project Info
Architects: Qastic
Location: Tehran, Iran
Design Team: Mahdi Alibakhshian, Reza Zia, Alireza Shakouri, Maryam Laleh, Amirali, Alibakhshian, Connor Van Cleave, Ali Sasanian, Soroush Sasanian
Area: 600.0 m2
Year: 2016
Type: Office Building
Photographs: Deed studio

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !