Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Aatrial House

The house is situated in Poland, close to Opole. The majority of low-density settlement in the surroundings is formed of “cube – houses”, buildings typical for the 1970’s.

Courtesy of KWK PROMES

One hectare site near the forest, where the building is designed has only one weak point: south-western access. An obvious conflict develops between the driveway and the garden. The idea arose to lower the driveway in order to separate it from the garden. This prompted another idea – of a driveway leading inside to the ground floor level, from underneath the building, which became possible thanks to the creation of an inner atrium with the driveway in it.

Courtesy of KWK PROMES

As a result, the building opens up onto all sides with its terraces in an unrestricted manner, and the only way to get into the garden is through the atrium and the house. This, in turn, has made it possible to obtain a new spatial model of the house, which is the reverse of an atrial building. The aatrial house is closed to the inside and opened to the surroundings.

Courtesy of KWK PROMES

The gateway is situated in the highest point of the site sloping to the east side. The 10 meters wide driveway following slope’s declivity, was additionally lowered underneath the ground level, while the garden was partly raised above this level. As a result, the garden is separated from the driveway and the surroundings with a 2.5m high retaining wall. The building was situated on the garden level. For the sake of neighboring buildings, typical polish “cube – houses” arisen it 1970’s, the structure of the house results from various transformations of a cube.

Courtesy of KWK PROMES

As a result of stretching and bending particular surfaces of the cube, all the walls, floors and ceilings were defined, together with inner aatrium and terraces. This principle of formation has not only created the structure of the house but also defined interior and exterior architecture, including the use of materials.

Courtesy of KWK PROMES

The building is a reinforced concrete monolith, and concrete is at the same time the finishing material of the transformed cube, while all additional elements are finished with dark ebony. The driveway and retaining walls were made out of quarried granite blocks, the material characteristic for the surroundings.

Courtesy of KWK PROMES

Project Info
Architects: KWK PROMES
Location: Opole, Poland
Architects: KWK PROMES
Project Architect: Robert Konieczny
Collaborators: Marlena Wolnik, Łukasz Prażuch
Area: 10057.0 sqm
Type: Residential
Year: 2003

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !