Cortex Park brings together four programs under one roof – connecting students, researchers and staff with shared sports facilities and urban character.

Courtesy of ADEPT – Photographs : Adam Mørk

The result is a building designed for the challenge of both mind and body – and to establish a close relation between the building and its surroundings. Placing the sports facilities as a ‘roof’, spanning between the four houses, we create a both physical and mental experience of sharing, as well as a new hybrid between knowledge and movement.

 

Courtesy of ADEPT – 1st Floor Plan

The four individual houses are separate volumes but are connected in several ways: the urban space floating into the building at the entrance level, the criss-crossing stairs spanning the triple-height space atrium and the common area at the top floor. The sports facilities at the top floor hovers over the four heavy houses and endows the building with a literally enlightening identity. When darkness falls, it lits up to tell the story of a active environment for education, research and movement  – around the clock.

Courtesy of ADEPT – Diagram

Courtesy of ADEPT – Photographs : Adam Mørk

A large skylight draws daylight down on the common square where a number of social and administrative functions are located as center points in the central meeting space of the building. Standing on the square looking up, the criss-crossing stairs are experienced as an additional spatial layer in building. Each of the individual houses in the building have their own facade expression in graphic concrete, contrasting the lightness of the stairs.

 

Courtesy of ADEPT – Photographs : Adam Mørk

Project Info :

Architects : ADEPT
Project Year : 2015
Photographs : Adam Mørk
Project Area : 7500.0 m2
Project Location : Odense, Denmark
Architects in Charge : ADEPT + Creo Arkitekter
Engineers : Rambøll Engineers, Schul Landskab
Collaborators : Creo Arkitekter, Rambøll, Schul Landskab
Manufacturers : Hunter Douglas Contract, Graphic Concrete
Team : Martin Krogh, Martin Laursen, Anders Lonka, Simon Poulsen, Fanny Lenoble
Client : Fonden Syddanske Forskerparker, Ejendomsselskabet den Fynske Forskerpark, UCL, SDU

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !