Zoo Pavilion

A result of a mouthful of technical parametric revisions, this origami-esque structure envelopes a substantial volume of space and evolves into the circus pavilion for Dalian Zoo in China. With the location, interior layout and basic form prescribed, reMIX Architects worked under these various restrictions which resulted in the fabrication of this film, which accommodates for the progamme, users of many ages and the overall atmosphere.

Courtesy of reMIX Architects

Courtesy of reMIX Architects

reMIX focused their energies on the structure of the roof, points of access, and the geometric definition of the interior and exterior shell, which isn’t a lot to design with, given their particular circumstances. The result, a bubble, that envelopes a well-defined boundary.

Courtesy of reMIX Architects

Courtesy of reMIX Architects

Honestly, the structure resembles a breast implant which takes on the delicate aesthetic of what it mimics through the way it portrudes from its context. Sexualizing the product makes it more appealing than it originally was, because parametrically designed pavilions all turn out with a similar overall bland aesthetic.

Courtesy of reMIX Architects

Courtesy of reMIX Architects

At the end of the day, if it weren’t for the short name and the fact that it was a pavilion, the project would’ve been completely forgettable. Even though space is achieved, a pneumotic less permanent structure could have done the same job with less hassle. For example, Diller SCofidio’s museum bubble, a structure(less) space where programme can be assimilated.

Courtesy of reMIX Architects

Courtesy of reMIX Architects

By: Thelma Ndebele

 

Leave a Reply