The building is located in a tourist attraction site named Wulai in the New Taipei City of Taiwan.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB - Photography: Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB – Photography: Q-LAB

The outset of the project calls for an addition of parking structure on top of the existing building which was built about twenty years ago with reinforced concrete structure. The goal was to fill in with another 300 parking space with this new steel structure above.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB - Photography: Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB – Photography: Q-LAB

The design took clues from its beautiful surroundings such as the silhouette of the mountains and translates it into a simple curving façade which covers the entire length of the building from North to South.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB - Photography: Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB – Photography: Q-LAB

We deployed the techniques of parametric design when generating this gentle curve that moves three dimensionally in space. The end result requires 3000 pieces of aluminum extrusion that were prefabricated in shop, shipped and assembled on site.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB

This louver façade also help block the western sun from hot steaming summer heat in Taiwan. The temperature difference between indoor and outdoor can be as high as 5 degrees in Celsius in any given summer days.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB - Photography: Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB – Photography: Q-LAB

The design of the building aims to create a gesture that blends quietly with the surrounding landscape and richness in structural details and material assemblage.

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB - Photography: Q-LAB

Wulai Parking Structure, Courtesy of Q-LAB – Photography: Q-LAB

Project Info:
Architects: Q-LAB
Location: New Taipei City, Taiwan
Design Director: Borden Tseng
Project Manager: Tunghan Wu
Project Designer: Zizi Huang
Assistant Designer: sAlbert Chiu, Mike Yeh
Client: New Taipei City, Department of Transportation
Area: 8308.98 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Courtesy of Q-LAB

Leave a Reply