Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

WIPO Conference Hall

The WIPO Conference Hall lies between the organization’s main building Bâtiment AB and the administration building by Behnisch Architekten.

Courtesy of Behnisch Architekten – Photography: David Matthiessen

The WIPO Campus is located in the United Nations district at Place des Nations in Geneva and is characterized by differentiated architectural styles erected there over the years. The Conference Hall, a predominantly opaque structure, presents itself slightly raised above the level of Place des Nations and opposite a row of villas.

Courtesy of Behnisch Architekten – Photography: David Matthiessen

Despite its large volume and introverted appearance, it is light and approachable. From its fulcrum arms cantilever out to create openings framing picturesque views, such as that of the Mont Blanc massif. The structure is placed like a sculpture between the two buildings, within the WIPO Garden.

Courtesy of Behnisch Architekten- Photography: David Matthiessen

The lobby of the conference hall is a continuation of this garden landscape, separating the hall from its base and allowing it to seemingly levitate. This generous space also functions as the connection to the existing foyer of the AB building.

Courtesy of Behnisch Architekten- Photography: David Matthiessen

The conference hall, located on the second and third floor, has been designed to optimally satisfy the specific requirements of the WIPO: the 900 state of the art conference seats, oriented towards the stage without any hierarchy, are designed by Behnisch Architekten to ensure user-friendliness and comfort. The auditorium is filled with homogeneous daylight streaming in through the north-facing glazing above the stage. High-quality shading devices allow natural light to meet user-based needs.

Courtesy of Behnisch Architekten- Photography: David Matthiessen

The conference hall differentiates itself from its surroundings both in its geometry and its material quality. Surrounded by glass structures, this polygonal body is constructed entirely of indigenous timber. Wood is also prolifically used on the interior, where its haptic quality creates a gentle and pleasant ambiance. This choice of material and all choices in this project are based upon the attempt to create ecologically, economically, and socially sustainable built environments.

Courtesy of Behnisch Architekten- Photography: David Matthiessen

Project Info
Architects: Behnisch Architekten
Location: Geneva, Switzerland
Client: World Intellectual Property Organization Geneva, Switzerland
Volume: 29.000 cbm / 1,023,990 cu.ft.
Gross: 5.800 qm / 62,400 sq.ft.
Year: 2014
Type: Cultural Center
Photographer: David Matthiessen

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !