Wave Housing

Wave Housing is situated in Otes, the suburban neighborhood of Sarajevo, with the river and mountains as its close and distant surroundings. In order to extend the interior space of the apartment towards outside and the views, the wave-like structure is added to the regulated building volume from 2nd floor upwards.

Wave Housing - Courtesy of Anida Krečo

Wave Housing – Courtesy of Anida Krečo

In this way, each unit is given a lavish and unique outdoor area/terrace, making it a defining architectural element of the project. While the inner facade of the building is clad in warm wooden ribs, outside is kept simple in white plaster with metal screens providing additional visibility protections to the apartment terraces.

Wave Housing - Courtesy of Anida Krečo

Wave Housing – Courtesy of Anida Krečo

Local materials Facade: Composite wooden vertical panels 4x4cm made from local spruce and fir tree. Panels are placed vertically at intervals of 1 cm and skirting laths 4×7 cm with vertical reveal façade openings and the thermal insulation boards of rock wool 12 cm thick laminated with black fiberglass mat. Glass: Triple pane glass units – a combination of 4.2.2 + 16 Argon +6 Low E-Safety network on the balconies: Galvanized iron profiles painted in white color with all necessary preparation work.

Wave Housing - Courtesy of Anida Krečo

Wave Housing – Courtesy of Anida Krečo

The network consists of squares derived from iron sheet 40×4 mm external size of 114×114 mm with all the peaks associated with a cross stitch of iron with a diameter of 8 mm. Teresa stone: local stone quarried from the surrounding hills highly resistant to cold and heat. Used for lining the main staircases and entrance hall.

Wave Housing - Courtesy of Anida Krečo

Wave Housing – Courtesy of Anida Krečo

Project Info
Architects : AHAKNAP, SAAHA
Location : Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Year : 2016
Type : Residential
Photographs : Anida Krečo

the_tags('

', '', '

');

Leave a Reply