Villa Platan

Designed from four rectangular volumes, seamlessly merging, a private villa sits on the very edge of land and sea. ADEPT is behind the design of the 180 m2 villa that is carefully tailored to the unique location using nature’s own colors and soft transitions between interior spaces, as well as between inside and outside, that makes the daily changes of the sea an integrated part of the architecture’s DNA.

Villa Platan - Courtesy of Jakob Lerche

Villa Platan – Courtesy of ADEPT – Photography: Jakob Lerche

The villa was completed for a private client with the opportunity to build very close to the edge of the sea. The client had a vision of a simple life in beautiful spaces making the fantastic view an integrated part of everyday life in their home. The result is as unique as the location: a villa designed from four basic volumes with floating transitions. Towards the street, the villa appears serene and closed, the primary volumes broken only by the prominent entrance door. Towards the sea and the garden, a small courtyard is embraced by an open and transparent facade with long views through several rooms towards the sea.

Villa Platan - Courtesy of Jakob Lerche

Villa Platan – Courtesy of Jakob Lerche

“The villa was designed with the unique location as one of the main inspirations. Living in this home is an ever-changing experience of nature as the building itself frames the sea and the sky”, explains Anders Lonka, the partner at ADEPT.

Villa Platan - Courtesy of Jakob Lerche

Villa Platan – Courtesy of ADEPT – Photography: Jakob Lerche

All materials are kept in natural colors. Sand colored Kolumba brick, combined with the robust oak framing the windows, add solidity to the villa, humbly adapting it to the exposed site.

Villa Platan - Courtesy of Jakob Lerche

Villa Platan – Courtesy of ADEPT – Photography: Jakob Lerche

Curved white walls and broad plank floors melt the interior spaces together. All individual rooms have a contrasting end wall with handmade built-in furniture: a bookcase spanning an entire wall of the living room, a customized kitchen, a lamellae wall in the entrance room providing access to the basement and a wardrobe, and finally a full cabinet wall in the master bedroom with access to the bathroom. The basement provides three guest rooms as well as a TV-room, all lit by natural daylight from light wells. Oak benches along the facade cover the light wells. The garden surrounding the villa resembles a beach meadow as one find them in the natural habitat close by with shale, low trees, and wildflowers.

Villa Platan - Courtesy of Jakob Lerche

Villa Platan – Courtesy of ADEPT – Photography: Jakob Lerche

Project Info
Architects : ADEPT
Location : Risskov, Denmark
Year : 2015
Type : Residential
Photographs : Jakob LercheCourtesy of ADEPT 

Leave a Reply