Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Vancouver Convention Centre West

Vision
The world’s first LEED Platinum convention center, Vancouver Convention Centre West fully integrates the urban ecosystem at the intersection of a vibrant downtown core and one of the most spectacular natural ecosystems in North America. The culmination of two decades of planning and redevelopment for its waterfront neighborhood, the project weaves together architecture, interior architecture, and urban design in a unified whole that functions literally as a living part of both the city and the harbor.

Courtesy of LMN Architects

Site and Program
The extensive and complex program encompasses at once a single building and a new urban district. Occupying a former brownfield site on the downtown waterfront, the development is approximately 14 acres on land and 8 acres over water, with 1 million square feet of convention space, 90,000 square feet of retail space, 450 parking stalls, and 400,000 square feet of walkways, bikeways, public open space, and plazas. The public realm extends through and around the site including a waterfront promenade featuring restaurants, retail storefronts, and public art, while infrastructure for future development extends into the water. An integrated float plane terminal provides undoubtedly the most spectacular way of arriving at the facility. At the center of the public realm, the project’s Jack Poole Plaza is the city’s first major gathering space on the water’s edge, and the permanent home of the 2010 Olympic Torch.

Courtesy of LMN Architects

Design
The architectural approach creates a community experience that is simultaneously a building, an urban plaza, a park, and an ecosystem. The convention center program emphasizes spaces for both public and private events, gatherings, and circulation, mixing the energy of convention visitors with the life of the city. The building’s landforms fold in specific ways to embrace the downtown street grid and preserve view corridors out to the water. The entire perimeter enclosure is an ultra-clear glass system, visually reinforcing the integration of urban and waterfront context into the user experience of the building.

Courtesy of LMN Architects

The iconic living roof, visible from throughout the city, forms the terminus of a chain of waterfront parks that rings the harbor and creates continuous stepping-stone habitat between the convention center and Stanley Park. Less visible but equally productive, an artificial concrete reef drops below the waterfront promenade, designed in collaboration with marine biologists to restore the ecology of the natural shoreline.

Courtesy of LMN Architects

The building’s landforms create a topographical experience on the interior. Materiality is based on the use of indigenous British Columbia wood, expressed in the strong directional lines of the ceiling plane as well as wall cladding that simulates the texture of stacks of lumber. The interior is constantly connected to daylight and views, setting up an extroverted, community-friendly relationship with the exterior and connecting the interior experience with the life of the city and the waterfront. Transparency serves as an orienting device for users in the facility, anchoring each space to the unique views available from its vantage point. By night, the lit interior creates an urban lantern at the water’s edge.

Courtesy of LMN Architects

Sustainability
The most visible evidence of the project’s deep approach to ecology is its living roof—at 6 acres it is the largest in Canada, hosting some 400,000 indigenous plants and 240,000 bees in 4 colonies that provide honey for the convention center restaurant. The roof’s sloping forms build on the topography of the region, creating a formal as well as ecological connection to nearby Stanley Park and the North Shore Mountains in view across the Burrard Inlet. The slopes set up the natural drainage and seed migration patterns for the roof’s ecology. The roof has no public access points, allowing it to develop as a fully functional habitat for migrating wildlife, while the landforms fold to allow views onto the lush vegetation from inside and outside the building

Courtesy of LMN Architects

Project Info
Architects: LMN Architects
Location: Vancouver, Canada
Year: 2009
Associate Architect: DA Architects + Planners, Musson Cattell Mackey Partnership
Size: 1,200,000 square feet
Type: Mixed Use, Convention Center, Retail, Restaurants, Cultural Center

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !