Urquiza Building

At the end of 2009 comes the order to realize a multi-storey building in a lot with 8.66m width in the southern of Echesortu neighborhood in Rosario. It is located within the urban fabric of the city near the bus station and in the geographic center of the city. The assignment is done by a marketer of products derived from aluminum (profiles, lines of timber, steel-frames, sheets, etc). The premise of the commission was fully exploited the constructible area according to the Urban Code of Rosario and use aluminum products.

Urquiza Building - Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

Urquiza Building – Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

The initial intentions were:
-Reformulate the compact building between medians.
-Reformulate the building between understood as a single extrusion.
-How should it relate to the block shape? Mainly its solid, closed and compact solution.
-Reformulate the building between the mass built for vertically also leave your empty log vertically on the solid mass of the block.
-How they should dwell, to live and interact with the people inside and outside of it?
-Orienting the building to the north and east accompany the sun path.
-Generate an architectural piece where the void generated tension same as does the constructed mass.
-Think each department as a house in height. Inquire about the experience that this means in concrete inhabit.
-Explore the use of aluminum, its scope, and possibilities of both industrial and artisanal use.
-Link the building with the public space of the sidewalk and the street, while maintaining visual continuity and material.

Urquiza Building - Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

Urquiza Building – Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

The problem of only using one of the medians and work on the dividing north and east in order to achieve a vertical gap in the batch accordance with the rules established 3m to ventilate and illuminate and 1.15m to illuminate local departments was raised. At the same time, it seeks to obtain natural lighting and ventilation as much surface of the east-north main facade. The building is conceived as two “towers” together by a circulation / open mode high path corridor, eliminating the idea of the closed bearing. Thus always enters the houses through an open space turned to the vertical void and the inner courtyard facing north and east. The intention was that each housing unit building is individual and unique, without repeating any distribution. Lighting and natural ventilation articulated with different spatial distributions are the conditions that make each unit has a unique character.

Urquiza Building - Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

Urquiza Building – Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

Skin. To form the outer closures, as the aluminum supplier-customer, they had available approximately 10 coils of aluminum sheet of 500 microns were stored since the late 80 deposit. It was decided to make use of them, but their use was necessary to submit to a process of adaptation and panel manufacturing.

Urquiza Building - Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

Urquiza Building – Courtesy of Walter Gustavo Salcedo ,

The mounting system is similar to the traditional steel frame but has no less variant, the first anchor is made from slab to slab and this work is done anchoring slab window sill. Modulation for assembly and manufacture of framing and other modulation for carpentry and empty was used, allowing open bays desired size without relying on strict modulation frame. Thus the struts that traverse the woodwork and released modulation which determines the shapes of their openings and their visual deleted.

Urquiza Building - Courtesy of Gonzalo Viramonte

Urquiza Building – Courtesy of Gonzalo Viramonte

Project Info
Architects : Federico Marinaro
Location : Santa Fe Province, Argentina
Year : 2016
Type : Residential
Photographs : Walter Gustavo Salcedo , Gonzalo Viramonte

Leave a Reply