The Yongjia World Trade Centre will create a new image for the WTC brand and will become a unique symbol for the new riverside city of Wenzhou. Wenzhou city lies in the dense economic zone along the coast of southeast China, next to the Yangtze River Delta region. The deep water sea port outside of Wenzhou and the inland channel to the sea expands the city’s access advantages for international and domestic markets. The World Trade Center is located in the Oubei Sanjiang Area which has the highest development potential in Wenzhou. According to the masterplan, the Oubei Sanjiang Area in Yongjia is positioned as an integrated functional area with, among others, business, modern residence, tourism service, leisure and entertainment functions rolled into one.

The functional shift of the WTC area, from a business and financial district to a mixed-use development which includes cultural and recreational facilities and a high percentage of residential properties, will create a forward-looking and sustainable city district that has all the components needed to support economic growth whilst propelling social connectivity and local identity.

UNStudio’s competition design proposed 5 towers ranging from 287m for the main tower to 146m for the smallest tower. The office towers, including the World Trade Centre offices, are situated in the north area of the development. High end residential apartments are located on the upper levels of these towers, with residences that enjoy the best 360 degree views overlooking the whole peninsula. The programme mix of office and residential ensures an intertwining of functions and activation throughout the day and night. In the south part of the development residential towers and a hotel tower are located. In accordance with the competition brief the total above ground area adds up to 500,000 sqm, including shopping and commercial areas of 150,000 sqm, office areas of 160,000 sqm, hotel area of 50,000 sqm and a high-rise condominium are of 140,000 sqm.

The landscape is the unifying element in the overall design, providing the display element for the tower objects. It is in large parts publically accessible and establishes a continuous green connection that links through the central green axis to the riverfront area.

The competition design proposes zoning by differently themed areas embedded into the landscape that are related to cultural and entertainment functions. At the central water stream and on the lower podium level the landscape has a lively character with various functions. In contrast, the top of the roof enjoys a more private character. This zoning creates diverse green areas that can satisfy the different needs of residents, visitors and business people alike.

Client: Shanghai World Trade (Shanghai) Holdings Group
Location: Wenzhou, China
Building surface: 500.000 m² above ground
Building site: 4 plots total 154,900 m2, the developable area is 111,237 m2
Programme: Towers with Offices, Residential and Hotel, Podium with Retail and cultural functions
Status: Competition 1st prize

Credits: Ben van Berkel, Astrid Piber with Hannes Pfau, Ger Gijzen, Juliane Maier, Martin Zangerl and Sontaya Bluangtook, Amanda Chan, Albert Gnodde, Jan Kokol, Patrik Noome, Mo Lai, Jan Rehders, René Rijkers, Stefano Rocchetti, Shuang Zhang

Landscape consultant: Loos van Vliet
Structure consultant: ARUP Shanghai
Sustainabilty consultant: ARUP Hong Kong