Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Suvela Chapel

The goal was to create a building that could offer opportunities for a rich variety of different types of activities and to provide a framework for the residents to come together in a flexible adaptable and functional space. The chapel offers an inviting and welcoming atmosphere in a building that is easy to enter into. It is first and foremost a meeting place that serves members of the parish and other groups of people in the community alike.

Courtesy of OOPEAA - Photography: Mika Huisman

Courtesy of OOPEAA – Photography: Mika Huisman

All functions are placed on just one level, and the building wraps into a single U-shaped entity that extends to the perimeter of the plot on the outer facade and forms an intimate interior courtyard in the middle. The main entrance is placed in a corner where the U-shaped building opens to the inner courtyard, and the interior spaces all face the yard. The belfry is embedded in the main building volume providing further closure to the yard.

Courtesy of OOPEAA - Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

Courtesy of OOPEAA – Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

The main chapel hall with its auxiliary spaces is located in the north-east part of the building. Offices and work spaces of the parish staff along with additional meeting and group work spaces are located in the middle part of the U-shaped volume. Spaces for children and the youth as well as spaces that are rented out to the city to serve the community park are located on the other side of the U-shaped volume in the west part of the building. The spaces occupied by the community park face outward to the park.

Courtesy of OOPEAA - Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

Courtesy of OOPEAA – Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

The height of the building varies greatly. The tall chapel hall rises up towards one corner of the lot. The building height gets gradually lower towards the office wing and rises higher again in the part closest to the community park. The building is a hybrid structure with wooden as well as concrete and steel elements. Wood has used also in the interior and exterior surfaces.

Courtesy of OOPEAA - Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

Courtesy of OOPEAA – Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

The presence of wood is most prominent in the tall chapel hall where the walls are for the most part covered with wooden scantlings. The exterior shell is clad with copper. The sheets of copper that line the exterior walls extend over the roof as well emphasizing the varied volume of the building that is entirely clad in one material.

Courtesy of OOPEAA - Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

Courtesy of OOPEAA – Photography: Marc Goodman / archmospheres.com

Project Info
Architects: OOPEAA
Location: Espoo, Finland
Architect in Charge: Anssi Lassila
Project Architect: Iida Hedberg
Client: Parish of Espoo
Design Team: Juha Pakkala, Teemu Hirvilammi, Jussi-Pekka Vesala, Hanna-Kaarina Heikkilä, Anis Souissi, Miguel Silva
Area: 2150.0 m2
Year: 2016
Type: Religious
Photographs: Mika Huisman, Marc Goodman / archmospheres.com

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !