Summer House

The clients wished for a building where the landscape would be strongly present. The glass pavilion is a small building (90m2), designed for the needs of two adults allowing them to enjoy the summer in the midst of the ever-changing scenery.

Courtesy of Anttinen Oiva Architects – Photography: Mika Huisman

The site is beautiful – laying on a hilly, smooth rock, nested in between the border of the pine forest and the open sea. The vegetation around the pavilion was preserved utmost close to the original state.

Courtesy of Anttinen Oiva Architects – Photography: Mika Huisman

The narrow building mass is placed in parallel with the shoreline in order to create a protecting wall against the predominant wind direction. Long eaves connect the indoor with the outdoor and protect from the sun and the rain. The altering roof shape and the floor levels follow along with the shape of the natural rocks. The materials are adjusted to the surrounding nature. The facades are glass, copper and painted metal. The terrace is in-situ concrete and wood. Oak, steel, limestone and copper are utilized indoors.

Courtesy of Anttinen Oiva Architects – Photography: Mika Huisman

The base floor construction was realized as a heavy double extruded plate. The load bearing frame and its bracing are a combination of steel and wood. The steel frame is bent to the final shape of the roof and connected to a plate made out of plywood and laminated wood. The building is heated with geothermal energy

Courtesy of Anttinen Oiva Architects – Photography: Mika Huisman

Project Info
Architects: Anttinen Oiva Architects
Location: Finland
Year: 2016
Type: Residential
Photographs: Mika Huisman

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !