Visit our archive

The newly rebuilt branch of Sugamo Shinkin located in Shimura, and designed by Architecture + Design is a project in which the architects sought to create a ‘refreshing atmosphere with a palpable sense of nature based on an open sky motif.’

Courtesy of Emmanuelle Moureaux Architecture + Design

Externally, the building is comprised primarily of a rainbow-like stack of twelve coloured layers, differing in sizes and extension. Their colours reflect onto the surfaces, leaving faint traces to be intermixed with the . This lends a softer, more welcoming and gentle feel. At night, these coloured layers are faintly illuminated- illumination which alters and varies based on season and time of day.

Courtesy of Emmanuelle Moureaux Architecture + Design

The first floor is occupied by ATMs, teller windows, consultation booths, and open space. There are chairs of some 14 different colours arranged throughout this space, lending to the light-hearted feel of the interior. On the second floor there are offices, meeting rooms and a cafeteria. The third floor houses staff changing areas.

Courtesy of Emmanuelle Moureaux Architecture + Design

In the main lobby, one is bathed in natural light by way of three large elliptical skylights. There is an overwhelming sense of openness in this space, which has been described as prompting of the intake of large, deep breaths. And the ceilings throughout are interesting, decked out in a motif of minimalist dandelion puffs interspersed with varying levels of density. These in conjuncture with the massive amounts of daylight brought in by the skylights and the three ‘airwells’ which through the first and second floors and blow air through the spaces, create an interior environment which is free and relaxed- the perfect setting in which to pay an overdraft fee and enjoy it. Or at least not hate it. You probably wouldn’t want to do it again, but having been forced into it this time, there are worst things that could have occupied those 5 minutes.

Courtesy of Emmanuelle Moureaux Architecture + Design

You must be logged in to post a comment.