Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Sports and Leisure Center in Saint-Cloud

This building is not lacking in self-confidence. As proof, you only have to take the second left along the Avenue de Longchamps from the Les Côteaux tramway Station in Saint-Cloud. No sooner have you left behind a quiet row of smart private houses in the traditional millstone grit Parisian style with front steps and plane trees than you come face to face with an odd-looking building, imposing but also childishly simple, more cubist than cube-shaped, decidedly “fishy”, evoking happy memories of a child’s toy.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

An appealing, totemic building that you sense is designed for festive celebrations and young people, and that you might expect to find in Rotterdam rather than the uber bourgeoisie St Cloud neighborhoods. Even if it is only 300 meters away from OMA’s Villa Dalll’Ava.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

With its cheerfulness and nonconformism, the building contrasts strongly with the urban development zone in which it’s located, behind a new block of private apartments and next to neo-Haussmannian offices and a day-nursery in a similar style. It is with the facing 1930s infant school that it empathizes, extending the metaphor of the balcony courtyard, the passageways, the brick color and the forecourt. As for the 1970s infant school next door, it maintains an obvious affinity with it in terms of shapes, only to dynamite the whole lot.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

 

All in all, it’s an odd little castle and cubist mountain, that owes its existence to the boldness of the Saint-Cloud Town Council, which has thereby acquired facilities that have revitalized its image and opened it to the most contemporary and positive architectural thinking.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

Superimposed but not Separated

– Extrude the available area to the maximum height and hollow it out as with canyons that bring a clear and massive outdoor light deep inside the block.

– Superimpose the two programs without isolating them, by creating visual links between activities and applying the same principles on all facades and in all spaces.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

The spaces are superimposed without being separated. They communicate via visual glimpses: you see each other on all sides, you ‘feel’ each other, you can easily find your bearings in a building with a spatially fluid but unfamiliar layout. Nevertheless, the functional and administrative autonomy of the two activities (separate entrances and different operational timetables) is respected.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

The building uses color very openly and assertively, with a wide palette ranging from red to green, by way of yellow, pink and orange. These colors cover the façade in wide stripes. Inside, the same colors are systematically repeated, like stepping in an oversized graffiti.A color coding that helps you locate from the outside of the areas created on the inside. A means of spatial orientation for young children. An echo to street culture codes for those who crawl on what is dubbed the coolest indoor climbing wall in France, or practice on the pop fencing rows below!

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

Over and above the pure functionality of the activities identified in the project, the architects placed great hope on the imagination and inventiveness of the occupants. That’s why all corridors, access ramps, nd passageways, are wide and spacious, up to 3 times the regulation size. The ramp leading to the outdoor games and training area has been designed along the same lines. Due to its exceptional width, it provides an “additional” space and safely contributes to the strong physical and visual continuity between the Leisure Centre’s internal and external areas. Indeed, it was designed with the aim of making it useable for activities ranging from just running up and down to becoming a small sized outdoor theatre. With no steps and surrounded by a 1.80m railing, it is a secure and private area where children can go alone in complete safety.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

The project is broadly made up of prefabricated concrete load-bearing panels.The molded and tinted reinforced concrete contrasts with the colored surfaces of the laminated panels.
Colored Façades. The main facade is made of tinted glass with a color gradient from red to green. The other 3 facades are more homogeneous, albeit colored too.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

KOZ is part of the “environmentally aware” generation. The openings in the roofs and the glass facades bring maximum natural lighting everywhere to limit electrical consumption. Concrete was chosen for the reasons mentioned above but the preference was for prefabricated concrete, generating less waste and spill. The tinted glass facades provide good protection against setting the sun and long-lasting color. And of course, all hot water is solar heated.

Courtesy of KOZ Architectes – Photography: Stephan Lucas

Project Info
Architects: KOZ Architectes
Location: Saint-Cloud, France
Architect: KOZ Architectes / Christophe Ouhayoun – Nicolas Ziesel
Project Team: Ambrus Evva, François Kharatt
Structural Engineers: EVP Ingénierie
Contractor: Delta Fluides
Acoustic Consultant: Delphi Acoustique
Budget: $3.8M Euro
Area: 1600.0 sqm
Year: 2009
Type: Sports Center
Photographs: Stephan Lucas

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !