Slanted House

This small house is located on 8mx20m lot in Pondok Indah district. Although it is a part of a gated community, this building is located on the edge of small river, with indigeneous (urban) village settlements right across the river. Pondok Indah in South Jakarta is a residential area/gated community which is indeed successfully built in the 80’s. Since then until this moment, Pondok Indah is being a symbolic status. Some of the most successful parliament member in Jakarta as well as some celebrities who come from other regions feel like it is a must to have a house in this area. These symbols of success, aside from where it is located, generally showed by its architecture language. For instance, some structural columns which similar as it is in Italy or France – with its artificial face. These pillars show a success. To answer this challenge, I start to question the homeowner whether she still needs those symbols or vice versa? It turns out that she agrees to demolish this situation by deconstructing this common discourse, tilting the whole house to be something that almost falls down.

Courtesy of Budi Pradono Architects – Photography: Fernando Gomulya

It is an extreme antithesis. Architects are given the discretion to observe the environment and react to this proposal. This house is also next door with one of the Indonesian musician, Ahmad Dhani. Dhani’s house is painted all black whereas this house is all white. This unintentional coincidence reinforces RumahMiring(Slanted House) as an architecture which criticizes its environment. Architecture as a critique device in its environment.

Courtesy of Budi Pradono Architects – Photography: Fernando Gomulya

The room function of the house uses a new sequence where the public area is placed on the first Level, it is consist of a pantry, study area, and a swimming pool. The second level is functioned for more private rooms such as a master bedroom, wardrobe and master bathroom. The 16m2 bathroom area acts as a response to the current trend of urban lifestyle who normally spend more time in a bathroom where users are able to have more quiet time, a contemplative room as well as a resting place while using smartphones, reading a newspaper or social media as a communication device.

Courtesy of Budi Pradono Architects – Photography: Fernando Gomulya

The top level is used for a lounge and a guest room. In the building section, we can see and define that the private area is put in the middle, like a sandwich between the more public areas.

Courtesy of Budi Pradono Architects – Photography: Fernando Gomulya

The whole building relies on the steel structure as a representative of a modern housing which depends on fabrication. The square framework is now agreed to be slanted as a symbol of instability, a deconstruction of an established situation around.

Model – Courtesy of Budi Pradono Architects

Project Info
Architects: Budi Pradono Architects
Location: Jakarta, Indonesia
Architect in Charge: Budi Pradono
Architect Assistant: Stephanie Monieca, Ayu Diah Shanti
Architect Assistant Support: Andreas Cornelius Marbun, Rovinida Fitriana, Atika Nur Fitriana, Elbert Cahyadi, Bernadheta Sandy Viansari
Area: 321.0 sqm
Year: 2015
Type: Residential
Photographs: Fernando Gomulya

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !