Sharma Springs | IBUKU

In a world where sustainability and green are becoming a new trend, and where people spend fortunes testing and developing new materials to respond to this need, a Bali based team of designers and builders, IBUKU, are telling a story about bamboo. “With the compressive force of concrete and the strength-to-weight ratio of steel”, bamboo is becoming the “future” of architecture.

Photography Rio Helmi

Photography Rio Helmi

Sharma Springs is one of IBUKU’s key projects, a complex bamboo structure, with six levels, located in Sibang Gede, Bali. A main characteristic of this team’s projects is that they usually make a scaled model of the house, which is scanned and sent to the engineering team in order to “study and confirm” it. The results are organically shaped structures, that are safe for use, and pleasant to look at.

Photography Rio Helmi

Photography Rio Helmi

The outer shell is reminiscent of a traditional Bali house, with layered leaf stories – it is traditional and modern in the same time. The main access is made through a tunnel, directly into the living room area, on the fourth floor. The house is built around a central staircase, and it has four bedrooms, a children’s playroom, and a  library, which are enclosed with glass walls, for air-conditioning. It also helps emphasize the human-nature relationship, by creating a feeling of a total immersion into the forest.

Photography Rio Helmi

Photography Rio Helmi

The interior furniture is especially designed for each room. The plumbing and the other metal features are also custom-built. Sharma Springs acts like a beautifully functioning organism, with every detail being studied and placed in order to have total harmony. The structure has a very powerful presence because of it’s repetitive pattern, in contrast to the smooth surface of the floors, with only a few soft pastel color spots being placed in the shape of the furniture.

Photography Rio Helmi

Photography Rio Helmi

On the top floor there is a belvedere point over the Green village and the Ayung river valley. The lounge is situated on the ground floor, with a barbecue spot and a garden. IBUKU team has managed to create a very warm and welcoming atmosphere, with a rustic, yet comfortable ambiance, capturing the essence of Bali in every detail.

By Cristina Juc

Architects: IBUKU
Location: Sibang Gede, Abiansemal, Badung Regency, Bali, Indonesia
Architect In Charge: The Key Team members
Area: 750.0 sqm
Project Year: 2012
Photographs: Rio Helmi, Errol Vaes
Bamboo Engineer: AsharSaputra, PhD
Foundation Engineer : Ketut Sudarsana, ST, Ph.D, AU
Mep Engineer : CV Solusi Strategis
Lighting Designer : Phil Wilson (CV Solusi Strategis)
Site Area: 2602sqm

Leave a Reply