In response to both the temporality of the facility and the context where is located, Peris+Toral stands up for a detachable and reusable construction that minimizes the trace on the territory: a scaffolding system as structure and formal solution of the project.

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes - Photography: José Hevia

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes – Photography: José Hevia

This temporary facility built a year ago by the Catalan practice Peris+Toral, is part of the provisional urbanization of the Glòries Square in Barcelona. With this project, the studio reasserts a new way of working and enhances its search for new solutions and constructive processes.

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes

The facility is thought to be an information point, an exhibition area about the proposed project of the square and rental point of electric bicycles. Is located in a crossroads of pedestrian circulations; which crosses the square towards the sea-mountain and another which transversely connects the two nearby facilities: nursery oaks and the new pergola.

In its temporary condition, the construction is subtly integrated into the transformational environment of Glòries Square. Its linear shape, materials and its structural system highlight both their ephemeral character and the idea of permeability. Along these lines, scaffolding acts as a support of the three envelopes necessary to provide habitability to the construction: an impermeable and translucent polycarbonate skin, a shade mesh and a metal mesh as a protection.

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes - Photography: José Hevia

Courtesy of Peris+Toral.arquitectes – Photography: José Hevia

The areas which host the internal program and services are solved by two structural prefabricated modules of site hut, whereas wood on the pavement and on the transverse thresholds provide warmer areas in the facility.

Project Info:
Architects: Peris+Toral.arquitectes
Location: Plaça de les Glòries Catalanes, Barcelona, Spain
Architects in Charge: Marta Peris, José Manuel Toral
Area: 300.0 sqm
Project Year: 2015
Photographs: José Hevia
Manufacturers: AISLUX, Balat Modulos Prefabricados, KREUM, LAYHER, MUROX, PARKESTIL, SOLAN, TOKIO METAL
Client: BIM/SA Collaborators (students)Izaskun González
Stracture: Manel Fernández
Installations: Jaume Pastor
; Eletresjota tècnics associats
Collaborators: Ana Espinosa, Leticia Soriano
Construction: Benito Arno e Hijos
Cost: 168.579 €

 

Leave a Reply