RT Residence

The conceptual aim of this project was to develop a house with two floors that visually appeared buried. For that, we raised the main level of the house 1.5 m, creating a lower, half buried level, yet with natural lighting and ventilation. On this floor are the service and leisure areas, such as home theater, gym, and sauna.

RT Residence - Courtesy of Jacobsen Arquitetura - Photography: Pedro Kok

RT Residence – Courtesy of Jacobsen Arquitetura – Photography: Pedro Kok

On the access floor, social and intimate areas were divided into two rectangular volumes of similar proportions. The volumes were arranged parallel, but offset. The blocks were joined by a roof which also forms the overhang, creating a circulation space that even if it is closed, it appears external. The living room touches the ground level again and is therefore at a higher level. On the street, the building is separated from the ground since at this point there is no lower level.

RT Residence - Courtesy of Jacobsen Arquitetura - Photography: Pedro Kok

RT Residence – Courtesy of Jacobsen Arquitetura – Photography: Pedro Kok

Despite the mandatory use of a sloping roof and ceramic tiles, the house seems to have a flat roof, as from the outside one can only see the wooden eaves and glass. The minimum slope we create is only visible from inside. The triangular pool has its shape determined by the boundaries of the building.

RT Residence - Courtesy of Jacobsen Arquitetura - Photography: Pedro Kok

RT Residence – Courtesy of Jacobsen Arquitetura – Photography: Pedro Kok

In structural terms, we use reinforced concrete for foundations and for the half-buried floor, columns and steel beams to the main floor and wooden structure for the roof. The main finishes are charred wood and Travertine marble.

RT Residence - Courtesy of Jacobsen Arquitetura - Photography: Pedro Kok

RT Residence – Courtesy of Jacobsen Arquitetura – Photography: Pedro Kok

Project Info
Architects: Jacobsen Arquitetura
Location: Rio de Janeiro, Brazil
Project Architects: Paulo Jacobsen e Bernardo Jacobsen
Project Team: Edgar Murata, Jaime Cunha Jr, Christian Rojas, Veridiana Ruzzante
Area: 470.0 m2
Year: 2014
Type: Residential
Photographs: Pedro Kok

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !