Restructuring of Montparnasse Superblock

The city of Paris has approved the MVRDV’s plan for the restructuring of the Vandamme Nord complex, built by Pierre Dufau in the early 1970s, in the Montparnasse neighborhood. As the design was driven by the idea of the automobile, it appeared as a triangular urban island surrounded by the traffic loaded Rue Mouchotte, Avenue du Maine and the rail tracks to Gare Montparnasse opposite the site. Dufau’s design is characterized by a clearly defined horizontal plinth, interrupted only by the verticality of the slender, 30-storey tower of the Hotel Pullman. Over time the complex has failed to adapt to the changing needs of the urban society, resulting in an introverted and self-contained block which lacks urban connectivity, discourages pedestrian activity and neglects any sense of identity.

Rendered by l'autre image

Rendered by l’autre image

MVRDV’s proposal aims to reintroduce the lost human scale and to bring back a sense of place within the Montparnasse district: breaking the solid, horizontal volume up into fragments and making the mixed-use program inside the plinth more extroverted which allows each part of the program to distinguish itself through a unique identity. Each façade is opened up to light and access as much as possible, and replaced by a collection of ‘boxes’ inserted into the existing structural frame, which differ in size, program, activity, colour and materials. Each box accommodates a different part of the program while being flexible with regards to future demands. Based on the existing structural grid, the majority of boxes are suspended from the façade revealing a wide range of functions such as bars, restaurants, shops, a library, exterior gardens, living and working spaces. Density is increased carefully while respecting the architectural language of the original design and refreshing the run down details and organisation of the block.

Rendered by l'autre image

Rendered by l’autre image

In order to improve accessibility and to increase permeability at ground level, additional entrances are created on Avenue du Maine and Rue Mouchotte. The shopping center is extended, the offices, which are currently stretched over the entire width of the plinth are replaced by a six -storey office block which includes accessible roof terraces creating an ‘address’ of sorts on Avenue du Maine. The public library ‘Bibliothèque Vandamme’ is moved from its current underground location to the top of the plinth for improved daylight conditions and direct access to and from the station ‘Gare Montparnasse’. A community of 62 social housing units and a kindergarden of 500 square meters are added onto the plinth between the hotel tower and the office block Le Héron, while maintaining the required distance from its neighbours for light and views. Rue Vercingétorix, the southern plot boundary, will be upgraded by opening up the current back face of the building. In order to relieve on-street parking spaces, 150 extra spaces for scooters are created within the six-storey underground car park.

Rendered by l'autre image

Rendered by l’autre image

This project is a fantastic chance to insert a little bit of human scale into a megalomaniacal 1970’s development in the very heart of Paris. We will bring order to the complex building, making it accessible from all sides and intensifying its use through a higher density of programs. On its façade the building will display all of the activities that are going on inside. For this we have developed a catalogue of façade-elements that are exchangeable, so that the entire ensemble can respond flexibly to changes in use over the coming years“, said Winy Maas, co-founder of MVRDV.

The project was commissioned by Unibail-Rodamco and has been conceived by MVRDV in collaboration with local architect SRA, engineers SCYNA4, installation consultant LAFI+INEX, cost consultant VANGUARD, façade engineers RFR, acoustic consultant LASA and BATISS for fire safety.

Project Information :
Architect : MVRDV
Location : Paris, France
Project Year : 2008
Client : Unibail-Rodamco
Engineer : SCYNA4

Leave a Reply