Research Center ICTA-ICP · UAB

The ICTA-ICP building, located in the UAB Campus (Universitat Autònoma de Barcelona), is a research center in environmental sciences and paleontology. In accordance with the research fields of the building users, they chose, from the beginning, a building prepared to give an ambitious response to the challenges of sustainability. The building, an isolated volume of five floors of 40x40m2 and two basements, contains the following program: on the ground floor the hall, bar, classrooms, meeting rooms and the administration area; the next 3 floors hold the offices and laboratories; on the roof there are vegetable patches together with the resting areas. The semi-basement holds the parking and the engine rooms while the basement contains the warehouses and other laboratories.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

Both offices and laboratories are spaces with a lot of internal loads and therefore tend to be hot. The building has been designed to take profit from this internal situation in winter while it tends to dissipate it in summer. It has been thought as an adaptable and flexible infrastructure able to suffer changes of use, developing several simultaneous strategies that work complementarily.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

A long-life and low-cost concrete structure with a lot of inertia has been chosen as the main structure, contributing directly to the passive comfort of the building. The quantity of concrete has been optimized distributing its mass in favor of the thermal exchange. It uses a post-stressed concrete slabs with pipes in the central area where the air circulates, in order to build a lighter structure. At the top and bottom of the slab, the thermal mass is activated by geothermal energy.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

The concrete structure is wrapped and protected by a low cost exterior bioclimatic skin. By installing a greenhouse industrialized system that opens and closes its mechanisms automatically, the solar gain and ventilation are regulated. This way, it is possible to raise the interior temperature naturally and guarantee a base of comfort in the circulation spaces as well as in the in-between spaces.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

In the middle of the building four patios, with stairs that connect the different levels at certain points, guarantee light and ventilation in all workspaces reducing the consumption of artificial lighting. These patios, as well as the in- between spaces and the perimeter gallery, contain several plant species that allow improving the comfort through the adjustment of the humidity gradient.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

The building also takes advantage of the contact of the two basements with the terrain to pre-acclimatize the air renovations of the building through two air chambers: one generated by “PI” beams that make up the retaining walls and the other, the air chamber underneath the basement floor.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

Inside this improved climate there are well-insulated wooden boxes, with practicable glass openings that help to achieve the comfort conditions of the workspaces. The distribution of these boxes is different on each floor depending on the needs of each user creating generous and indeterminate interstitial spaces. These spaces link with the circulations generating more informal meeting and resting areas.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

The building has been designed to host three types of climates associated with different intensities of use: Climate A: in-between spaces, that are exclusively acclimatized/heated by passive and bioclimatic systems; Climate B: offices, that combine natural ventilation with radiant and semi-passive systems; Climate C: laboratories and classrooms that have a more hermetic and conventional functioning.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

Each type of climate has its own associated systems. The behavior of the building is monitored and controlled by an automatic computer system that processes and manages an important set of information in order to optimize both comfort and energy consumption. The system has been programmed in favor of the maximum passive behavior of the building and to minimize the use of non-renewable energy sources. The building reacts and adapts constantly, opening and closing itself, activating and deactivating itself, managing to use all the natural possibilities offered by the environment; therefore the comfort perception is much more real, less artificial than usual.

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

A mineral material with a lot of thermal inertia and long service life has been chosen for the structure combined with low environmental impact materials for the secondary partitions. It has been a priority the use of organic or recycled materials and dry constructive systems as much reversible and reusable as possible

Courtesy of H Arquitectes + DATAAE – Photography: Adrià Goula

Project Info
Architects: H Arquitectes, DATAAE
Location: Barcelona, Spain
Partner Architects: (H Arquitectes) David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó (DATAAE) Claudi Aguiló, Albert Domingo
Project Team: (H Arquitectes) Montse Fornés, Bernat Colomer, Xavier Mallorquí, Toni Jiménez, (DATAAE) Ileana Manea, Josep Garriga, Anne Hinz
Environmental Consultants: Societat Orgànica
Engineering: Oriol Vidal
Consultant Architects: Coque Claret, Dani Calatayud
Structural Design: BOMA
Budget: Eulàlia Aran
Accessibility: Marta Bordas
Agronomy Consultant: Cati Montserrat
Quantity Surveyor: UTE NDa + RCe
Rendering: Play-Time
Energetic Certification: Leed Gold (73 puntos) Energetic efficiency CTE A
Year: 2014
Type: Research Center
Photographs: Adrià Goula

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !