Redux house |  studio mk27

Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural parti.

Redux house, Courtesy of studio mk27 - Photography: Fernando Guerra

Redux house, Courtesy of studio mk27 – Photography: Fernando Guerra

The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings. The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a small although striking span.

Redux house, Courtesy of studio mk27 - Photography: Fernando Guerra

Redux house, Courtesy of studio mk27 – Photography: Fernando Guerra

The slab of the floor, at 50cm above the ground is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land.

Redux house, Courtesy of studio mk27 - Photography: Fernando Guerra

Redux house, Courtesy of studio mk27 – Photography: Fernando Guerra

Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block we have the garage and the technical area. The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof there it has a reduced ceiling height.

Redux house, Courtesy of studio mk27 - Photography: Fernando Guerra

Redux house, Courtesy of studio mk27 – Photography: Fernando Guerra

The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house. The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.

Redux house, Courtesy of studio mk27 - Photography: Fernando Guerra

Redux house, Courtesy of studio mk27 – Photography: Fernando Guerra

Project Info:
Architects: studio mk27
Location: Bragança Paulista / Brazil
Photographer: Fernando Guerra
Year: 2013
Work started in: 2009
Work finished in: 2013
Status: Completed works
Type: Single-family residence

Leave a Reply