Up-Peel House At Andrew Road

As is the case in many countries, Singapore’s residential architecture can no longer rely on idyllic sites and spectacular views to inform its spaces. The scarcity of land for private houses has led to a reality of less-than-perfect plots. Although surrounded by heavy greenery along the perimeter of one of the nation’s mature nature reserves, this house is also situated at a major vehicular intersection along a busy and noisy highway.

Up-Peel House At Andrew Road - Courtesy of A D lab - Photography: Derek Swalwell

Up-Peel House At Andrew Road – Courtesy of A D lab – Photography: Derek Swalwell

The architect addressed this quandary by lowering the communal facilities around a sunken garden that focuses the views inward. From this private oasis, angled views of the reservoir’s treetops create context, while the noise of the highway is largely muffled. The ground form is conceptually lifted and peeled upward to channel wind and light into the central garden where a swimming pool helps to cool down the space from the intense tropical sun.

Up-Peel House At Andrew Road - Courtesy of A D lab - Photography: Derek Swalwell

Up-Peel House At Andrew Road – Courtesy of A D lab – Photography: Derek Swalwell

From the urban context, the design gives back to the street the landscape lost as a result of the development. The architect kept the built form low and ground-hugging by making the undulating turf-covered roof appear as a continuation of the landform. Understated from the outside, the internal spatial expression of this peeled-up roof creates the sensation of an enlarging and grand internal room that simultaneously leads the eyes upward to the sky, as well as downward to the intimate central gardens below. In another move to shield the house from surrounding noise, the architect encircled the main spaces with the circulation.

Up-Peel House At Andrew Road - Courtesy of A D lab - Photography: Derek Swalwell

Up-Peel House At Andrew Road – Courtesy of A D lab – Photography: Derek Swalwell

The corridors and staircases wrap a protective layer around the outer perimeter of the house, which also creates a sense of drama about the movement of a person through the house. The “viewer” moves through the encircling corridors and terraces that are at times hidden hallways behind the rooms, and at other times open out to theatrical balcony-like spaces that view down to the garden and main living area.

Up-Peel House At Andrew Road - Courtesy of A D lab - Photography: Derek Swalwell

Up-Peel House At Andrew Road – Courtesy of A D lab – Photography: Derek Swalwell

Project Info
Architects: A D lab Pte Ltd
Location: Caldecott region, Singapore
Client: lee eng beng
Project Team: warren liu, lim pin jie
Site Area: 1000m²
Total Floor Area: 600m²
Type: Residential
Photographer: Derek Swalwell

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !