Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Olympia 66 Dalian

Olympia 66 is a statement of innovative design as a landmark in the city of Dalian, China. The design respects Chinese culture and urban context, with the thoughtful approach to its relationship to the street providing generous community space and plazas with an integrated landscape. This 7-storey shopping mall grasps the fine balance between complex form and function, responding to the immediate surroundings and local community and providing the largest shopping, lifestyle, and leisure complex in Dalian.

Courtesy of AEDAS

Olympia 66 is located at Wusi Lu, a prominent avenue in the heart of the commercial and residential district in Dalian. The 63,400-square- meter site is adjacent to the Olympia Square, a sequence of squares along the main avenue of Zhongshan Lu. To the east sits People’s Square, the home of the municipal government, whilst to the west is Xinghai Square. With great visibility from Zhongshan Lu and Wusi Lu, the project has good road transport connections and a link to the new underground railway.

Courtesy of AEDAS

Olympia 66 creates a contemporary statement with an oriental overtone, defining an iconic city destination. The design drew inspiration from the twin carp, a symbol of wealth and abundance in Chinese culture which is typically used in Chinese New Year paintings.

Courtesy of AEDAS

The interplay of two swimming carp inspired a dynamic form which allows a loop circulation owing through a continuous chain of retail, atrium and event spaces to the sky plaza and central roof garden, creating an exciting and diverse lifestyle experience.

Courtesy of AEDAS

Internal curving arcs resemble the dancing carp, with the expression of a series of simple shells with the tail owing over the curving central spine. The shells on the roof are layered to create clear storey glazing, allowing direct and reflected light into the two atrium spaces. The main façade is composed of hexagonal modules with various lighting effects recapturing the reflective scales of a carp.

Courtesy of AEDAS

The building form enhances urban connectivity and integration through multiple entrances. The continuous shop frontage at street level not only provides great visibility of retail but also makes the building totally permeable at ground level. Main entrances are prominent de ned and open into generous event spaces allowing a pause before joining the vortex of circulation.

Courtesy of AEDAS

The enormous floor area is divided into open event spaces and retail areas with a central spine which runs through the center of the mall linking two large atria on each side and diagonally linking the corner entrances. Leisure activities and event spaces are sequenced along the retail route providing opportunities for visitors to rest at a cafe or take in an exhibition. Landscaped terraces wrap around the building further enhancing a relaxing shopping environment. Integrated digital signage is implemented to direct visitors the shortest routes to destinations within the building.

Courtesy of AEDAS

Project Info
Architects: AEDAS
Location: Liaoning, China
Director: Christine Lam and David Clayton
Structural: Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
E&M Engineer: Parsons Brinckerhoff (Asia) Ltd.
Quantity Surveyor: Langdon & Seah China Ltd.
Traffic Consultant: MVA Hong Kong Ltd.
Lighting Designer: DUO Lighting Design + Associates
Client: Hang Lung Properties Ltd
Site area: 63,400 sqm
Area: 221900.0 sqm
Project Year: 2015
Type: Retail

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !