The commercial building OLIV designed by Theo Texture spans about 100 meters tall and is located at the active shopping area of Causeway Bay of Hong Kong, China. The site comprises of a small portion of urban area, roughly around 200 m² where each individual floor height is also about 5 meters high.

Courtesy of THEO TEXTURE

Courtesy of THEO TEXTURE

The design used the precedence of an olive tree where the floor plates were slightly altered, allowing the building to have the notion as if its twisting as it extends upwards, similar to the branches of an olive tree. The exterior consists of a network of steel connections creating a kind of geometrical presence that allows it to stand out in the downtown areas of Hong Kong.

Courtesy of THEO TEXTURE

Courtesy of THEO TEXTURE

It pushes the building envelop in comparison to the surrounding skyscrapers, where the exterior’s slight kinks have been made to exaggerate the overall structure. The exterior is also enclosed with a kind of triple envelop skin, where as the interior consists of layers of mullions that are orthogonally shaped. A gray coloured curtain wall system is used to represent the organic nature of the exterior cladding.

Courtesy of THEO TEXTURE

Courtesy of THEO TEXTURE

The use of layering was to bring about a resemblance to the knots within an olive tree that than transforming the urban distract into a radiant light source.

By Amal Dirie

Leave a Reply