Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

OCT Shenzhen Clubhouse

Sited on a prominent island in the center of the OCT Bay, the 11,000sm Shenzhen Clubhouse facility provides special guests and members with a restaurant, private dining suites, a multi-purpose area, as well as recreational facilities, fitness center, and a small exhibit gallery.The building design is unique in form and massing while retaining a timelessness of architectural identity. The firm’s signature guiding principles of the white metal panel and mastery of natural light highlight the building.

Courtesy of Richard Meier Architects – Photography: Roland Halbe

The overlay of solid planes and clear voids create depth through a play of shades and shadow from skylights and vertical screens. The geometry of the Shenzhen Clubhouse follows a precise focal point from which “layers” of distinct spaces radiate and terminate in a sweeping curve that is seen from the Urban Cultural, Retail and Entertainment District across the water.Themes of circulation and a heightened spatial experience mark the approach to the building across a private bridge, welcoming guests from OCT Bay.

Courtesy of Richard Meier Architects – Photography: Roland Halbe

The promenade to the Shenzhen Clubhouse is a path flanked by an allee of trees, leading to a generous arrival court with a central fountain. The grand exterior staircase leads to the entrance of the Clubhouse. Solid kaleidoscopic planes on the front façade shield space beyond, lending an exclusive stage for private gatherings.At the south end of the island, linked to the Clubhouse by an outdoor pathway through a lush garden, is a pristine structure that houses the Indoor Pool and Fitness Center.

Courtesy of Richard Meier Architects – Photography: Roland Halbe

The simple geometry of the Fitness Center building contrasts with the adjacent Clubhouse in scale and form, finding a balance with the extroverted outline of the Clubhouse and energizing the dialogue between the two structures. It contains spa facilities, a generous gym and a tranquil lounge within an understated layout, is accompanied by a 25-meter lap pool covered by a skylight roof. From within the indoor swimming pool area surrounded by glass enclosures on three sides are views of the water surrounding the island.

Courtesy of Richard Meier Architects

The outdoor spaces are conceived as a series of indigenous flower gardens, orchards, a pond, and a reflecting pool that cascades down from the main entrance lobby and flows to the perimeter.The meandering paths through the gardens evoke a strong sense of the Chinese landscape philosophy. Various vistas, textures, and settings offer the private experience and intimacy of the garden and an opportunity for solitude as well as platforms to admire the surrounding views of the water and the OCT Bay entertainment and retail complexes beyond.

Courtesy of Richard Meier Architects – Photography: Roland Halbe

Project Info
Architects: Richard Meier Architects
Location: Shenzhen, China
Year: 2012
Type: Mixed use, Hotel, Restaurant
Photographs: Roland Halbe

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !