The Museum of Modern Literature is located in Marbach, on a rock plateau overlooking the Neckar River valley. As the birthplace of Friedrich Schiller, the town’s park already held the Schiller-National Museum, built in 1903, and the Archive for German Literature, built in the 1970s. Displaying artefacts from the extensive Twentieth Century collection from the Archive for German Literature, notably the original manuscripts of Franz Kafka’s ‘The Trial’ and Alfred Döblin’s ‘Berlin Alexanderplatz’, the new museum also provides panoramic views across the landscape.

Courtesy of David Chipperfield Architects - Photography: Ute Zscharnt

Courtesy of David Chipperfield Architects – Photography: Ute Zscharnt

Embedded in the topography, the Museum reveals different elevations, reacting to its immediate context. The steep slope of the site creates an intimate, shaded entrance on the brow of the hill facing the Schiller-National Museum with its forecourt and park, and a grander, more open series of tiered spaces facing the valley below. On the highest terrace the building appears as a pavilion, providing the entrance to the museum. Slender concrete supports articulate the façade and enclose the entrance. The route through the entrance pavilion and down towards the introverted exhibition galleries gradually adjusts from daylight to the arti cial light, necessary for the fragile exhibits displayed. These timber-panelled exhibition spaces are connected to naturally lit, glazed loggias, contrasting the internalised world of texts and manuscripts with the valley beyond.

Courtesy of David Chipperfield Architects - Photography: Christian Richters

Courtesy of David Chipperfield Architects – Photography: Christian Richters

The walls and ceilings are fair-faced, in-situ cast concrete. Limestone is used internally for the oors, and is also used as an aggregate in the pre-cast, sandblasted concrete elements of the façade. The use of enduring, solid materials gives the architecture a strong, physical presence and supports the notion of preserving the collection for future generations.

Project Info:
Architects: David Chipperfield Architects
Location: Marbach am Neckar, Germany
Area: 3800.0 sqm
Project Year: 2006
Photographs: Ute Zscharnt , Jörg von Bruchhausen , Christian Richters
Structural Engineer: Ingenieurgruppe Bauen
Services Engineer: Jaeger, Mornhinweg + Partner Ingenieurgesellschaft Ibb Burrer + Deuring Ingenieurbüro GmbH
Partners: Alexander Schwarz, Harald Müller
Project Architect: Martina Betzold

Leave a Reply