Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

MUSE

The new Trento science museum is located in the northern portion of the new district foreseen for the Ex-Michelin area, and is housed is what is known as the A-block, situated at the end of the main pedestrian route that connects the area’s higher-end activities with the functions of the greatest public interest.It is also located in close proximity to the new public park and Palazzo delle Albere, with which it will boast a respectful and productive relationship.

MUSE - courtesy of Renzo Piano - Photographs : Alessandro Gadotti

MUSE – courtesy of Renzo Piano – Photographs : Alessandro Gadotti

The boundaries of the new district, which covers an area of 116,300 sq m, are clearly defined by the Adige River to the west and the railway to the east. The northern edge borders the Palazzo delle Albere, a renaissance villa-cum-fortress. The project called for a mixed development so that the area could be, in and of itself, self-contained with all the services and functions that implies. The new buildings have a clear and unified horizontal impact on a similar scale to those in Trento’s historical centre and are located on the eastern side of the huge site, leaving the western part open for a new public park facing the river. The buildings are interspersed with green areas and waterways, a system of canals that crosses over the entire area and actively connects it with the river and natural landscape.

MUSE - courtesy of Renzo Piano - Photographs : Enrico Cano

MUSE – courtesy of Renzo Piano – Photographs : Enrico Cano

The layout of the commercial buildings is linear and their ‘green’ facades become something of a natural screen hiding the tracks along which they are, to a large degree, lined up. The residential buildings have open courtyards that have been cut into them so that glimpses of the internal treed gardens can be seen from the outside. The buildings are four to five storeys high and their zinc roofs give the neighbourhood a certain visual unity. A taller building stands on either side of the complex: a multipurpose building to the south and MuSe – a large interactive science museum – on the northern end. The museum acts as the project’s magnet and, together with the Palazzo delle Albere (today the Modern and Contemporary Art Museum), attracts the public and confirms the revitalized area’s vocation for culture and recreation.

MUSE - courtesy of Renzo Piano - Photographs : Enrico Cano

MUSE – courtesy of Renzo Piano – Photographs : Enrico Cano

The layout of the urban plan placed these two buildings as its main anchors, surrounded by water and connected to one another by the two main pathways: one is a straight footpath along the east and the other a curved one along a canal that serves to connect the buildings to the park.

MUSE - courtesy of Renzo Piano - Photographs : Enrico Cano

MUSE – courtesy of Renzo Piano – Photographs : Enrico Cano

The regeneration of the Quartiere delle Albere project had sustainability as an integral part of the design. The buildings use little energy with the extensive use of renewable resources. MuSe has been given LEED Gold certification, and all of the residences and offices have a level B CasaClima classification. They were among the winners of the 2013 CasaClima Awards.

MUSE - courtesy of Renzo Piano - Photographs : Enrico Cano

MUSE – courtesy of Renzo Piano – Photographs : Enrico Cano

Project Info
Architects : Renzo Piano
Location : Trento, Italy
Design Team : S. Scarabicchi, E. Donadel, M.Menardo, M.Orlandi, G.Traverso, D.Vespier and P.Carrera, L.Soprani, M.Pineda; I.Corsaro
Year : 2013
Type : Museum
Photographs : Shunji Ishida, Alessandro Gadotti, Enrico Cano, Stefano Goldberg, Paolo Pelanda

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !