Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Multicultural Centre in Isbergues

The site offers an interface between the town and an inter-municipal park. The project extrapolates this situation in terms of volume, positioning on the plot of land, and internal organization. The project creates a broad courtyard in front of the park on one side and an alignment with the town on the other. Its volumes slide over each other; they are covered with a locally produced stainless steel skin, in three different finishes – satin, mirror, and matte – creating a kinetic effect reflecting the sunlight. This covering allows the building by turns to disappear into the gray of the sky and to reflect light intensely.

Courtesy of Dominique Coulon & Associés – Photography: David Romero-Uzeda

The eye is drawn by the apparent complexity of the chaos, while broad transparent areas serve as catalysts directing visitors towards the entrances to the building. The internal organization of the building is clear. One axis between the park and the town crosses the project, thereby offering two entrances.

Courtesy of Dominique Coulon & Associés – Photography: David Romero-Uzeda

The entire program is grafted onto this axis, with the theater on one side and the media library on the other. This axis serves as a federating interface. A dynamic arrangement of volumes and contrasting lights guide the visitor from this area towards either the media library or the theater.

Courtesy of Dominique Coulon & Associés – Photography: David Romero-Uzeda

The interior spaces are rich and varied. The theater walls are in bush-hammered concrete, which improves the acoustic. The different areas in the media library have been designed with ergonomics in mind, and a number of different reading postures are proposed, using a platform with a richly varied profile. The storytelling area is formed by continuous folds which envelop the children in a confined space.

Courtesy of Dominique Coulon & Associés – Photography: Guillaume Wittmann

All along the proposed promenades, folding creates frames for a series of views out over the contrasting landscapes. This new arrangement is designed as an intermediary between the town and nature.

Courtesy of Dominique Coulon & Associés – Photography: David Romero-Uzeda

Project Info
Architects: Dominique Coulon & associés
Location: Isbergues, France
Architects in Charge: Dominique Coulon, Steve Letho Duclos
Project assistant: Gautier Duthoit
Area: 3928.0 sqm
Construction site supervision: Agence Olivier Werner
Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
Mechanical Electrical Plumbing Engineer: BET G. Jost
Sustainable approach advisor: BET G. Jost
Acoustics: Euro Sound Project
Scenographer: Changement à VueCost Estimator E3 Economie
Cost: 6 200 000 euros H.T
Year: 2013
Type: Cultural Center
Photographs: David Romero-Uzeda, Guillaume Wittmann

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !