Mobiversum

Mobiversum is a kids zone at the Volkswagen Autostadt museum in Wolfsburg, Germany based off the initial Level Green installation in collaboration with art + com for environmentally friendly sustainable design. The form of the initial permanent exhibition was adapted from the PET sign, most commonly associated with recycling and environmental awareness, which is abstracted into the spatially dictative structures.

Level Green, Photograph: Uwe Walter

Level Green, Photograph: Uwe Walter

Unlike its forefather, the Mobiversum playground is a more organic, light, and dynamic space equipped for the movement of children. The objects in the space being physically and visually engaging allow the space to be used for various other programmes, like a space for culinary exploration, different ways of learning, and of course mobility.

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

The structure is carved from wood, realised in association Universiät Osnabrück professor, Renate Zimmer, and allows for exploration, with some parts being fully permeable, hollowed out, netted, or used as circulation. This gives the internal environment a fun and energetic atmosphere, which is sure to encourage visitors to engage with the installation. With the level of engagement increased in this environment, the aim of the installation is to encourage the same curious interaction with the natural environment, ultimately garnering a sympathy or respect to the ecosphere.

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

Seeing as the space occupied by the structure is double volume, natural lighting is maximised to reduce the shadow that could be cast over the small internal footprint. The level changes incorporated in the structure allow views down to the host level, leaving the overall atmosphere comfortable. The colour and form of the entire display is complementary to the lighting quality, while its connection to the host level is minimal awarding more space for circulation and visual permeability. The size of the installation is appropriate to its various programmes. The treatment of the form in relation to the space is visually uncluttered different to how the dynamic nature of the structure would usually appear in an interior setting.

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

Mobiversum, Photograph: Uwe Walter

by Thelma Ndebele

Leave a Reply