Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Media Library [Third-Place] in Thionville

This project has the ambition of becoming a new model for media libraries. The program calls the functions of a media library into question, lending it the content of a ‘third place’ – a place where members of the public become actors in their own condition, a place for creation as well as a reception. In association with the basic program, the building includes areas for displays, creation, music studios, and a café-restaurant. The various activities in the program blend into each other, creating a dynamic arrangement.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

The building comes up close to the crown of plane trees – this is the first thickness to act as a filter from the street, apparently playing with this first colonnade of plant-life. The facade serves as an unfurling ribbon that serves as a backdrop to the different universes contained in the program.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

At its closest to the street, the ribbon dips, the better to contain it, rising again where it stands further back. In the hollows, the border between the interior space and the urban space is less clear and makes it possible to come closer, to embrace the building visually.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

The hollow and solid sections produce an ambiguity between inside and outside, questioning the borders of the public space. Space becomes uncertain: it ceases to have clear outlines and calls itself into question in practical terms. Light spreads out along the ribbon, and the ribbon distributes the light to the area right in the heart of the building.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

A garden ramp offers another escape route to the outside, leading upwards to a summer bar, the culminating point of the architectural promenade. The garden extends the indoor walkway, getting closer to the line of the horizon; the town disappears, leaving just the crown of plane trees to dialogue with the sky. New uses become possible: people can take a nap, picnic, read outside, or gather in a group.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

The building rests on a principle of independent, irregular systems. Stacking these simple systems, each with their own logic creates tension in the space and in how it is read. In this way, the optical perceptive space eludes the Euclidean space and its preference for straight lines. The bubbles contain very specific elements of the program, such as a storytelling area, language laboratories, places for playing video games, a plastic arts room, etc.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

They are defined as cocoons where people are cut off from the other universes, escaping from the collective area. The bubbles are the last refuge, the most intimate part of the building. They do not respond to Cartesian logic either. The distance between them depends on their area of influence and on their scale.

The color and the materials of the principal space bring out variations of light and coloring that contrast with the material nature of the bubbles. The space is fluid, and the multiple routes offer constantly renewed viewpoints.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

The promenade turns into a process of revealing the various universes. The unfolding of the outer envelope accentuates this impression of infinite space. In this “ineffable” space, the notion of gravity seems to disappear – the roof and walls appear to float.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: David Romero-Uzeda

This sophistication generates a “plastic acoustic” that lends this new place an atmosphere which transports and re-examines the relationship with the body and fluidity. There is no unequivocal reading of the space; the perception one has of it reveals a complexity and an unexpected richness. It is a place of freedom.

Courtesy of Dominique Coulon & associés – Photography: Eugeni Pons

Project Info
Architects: Dominique Coulon & associés
Location: Terville, France
Year: 2016
Client: Ville de Thionville
Architects assistants: Gautier Duthoit
Construction site supervision: Steve Letho Duclos
Structural Engineer: Batiserf Ingénierie
Electrical Engineer: BET G.Jost
Mechanical Plumbing Engineer: Solares Bauen
Cost Estimator: E3 économie
Acoustics: Euro sound project
Landscape: Bruno Kubler
Cost: 11, 000, 000 €
Area: 4590 sqm
Type: Library
Photographs: Eugeni Pons, David Romero-Uzeda

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !