Madla

The Danish firm, MVRDV and the Norwegian firm of Space Group joined as a team to envision a future growth pattern for Stavenger, Norway on the southwest coast. The town, which is booming from growth in the off-shore oil business is examining ways in which to achieve sustainable development. MVRDV & Space Group’s plan is one of four plans, the city is considering for the Madla-Revheim area to the south of the main city. The city’s goal of is to develop a sustainable growth model, envision housing and commercial sectors, plan for transportation and provide amenities for residents and visitors.

Courtesy of MVRDV + Space Group

Courtesy of MVRDV + Space Group

In this proposal, MVRDV and Space Group propose to concentrate 4,000 housing units on the edge of the 780 acre site, preserving the heart of the development for open, green space, public programs and sports facilities. Due to the booming offshore industry, the region has doubled its population since 1950 and is continuing to grow rapidly. Currently Stavanger/Sandnes has the second largest growth rate in the country. This makes urban densification both a necessity and a desire.

Courtesy of MVRDV + Space Group

Courtesy of MVRDV + Space Group

Madla Revheim is positioned at the point where the urban and the rural meet, the area seems perfectly suited to set a new example for how sustainable growth can be facilitated in the Stavanger region. Identifying two clearly defined zones – a green zone and an urban zone – allows concentrating development along the perimeter of the site in order to realize the collective quality of a large scale common space, a recognizable quality at the heart of the development: Madla’s Green.

Courtesy of MVRDV + Space Group

Courtesy of MVRDV + Space Group

The development avoids the equal distribution of program and realizes ‘green’ and ‘urban’ that strengthen each other in a symbiotic manner. It answers to the site conditions that define an ideal zone for housing on the perimeter and the development of an open green area in the central area. This allows for the development of a unique character that combines the inserted urban qualities with the existing rural qualities.

Project Information :
Architect : MVRDV
Location : Stavanger, Norway
Year of Project : 2013
Client : Stavanger Kommune
Design Team : Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries Jeroen Zuidgeest, Mick van Gemert, Mette Rasmussen, Klaas Hofman,Peter Zuroweste, Antonio Luca, Filippo Fanciotti

Leave a Reply