Le Plan Libre

As the architect Mies Van der Rohe proposes “Skin and bones architecture”, we try to keep all structure expose with two long horizontal sliding windows. Except for providing the house a spacious view and ample sunlight, the exposed frame and glass blur the line between indoor and outdoor.

Le Plan Libre - Courtesy of Sam Tsen

Le Plan Libre – Courtesy of Sam Tsen

The cube extends from the facade is an intermediary space between indoor and outdoor. The stainless steel reflects the blue sky and merges the architecture with nature. On the roof garden, we designed sink in the shape of giant milk box, which is toppled and sprinkled a pool of grass.

Le Plan Libre - Courtesy of Sam Tsen

Le Plan Libre – Courtesy of Sam Tsen

Pursue the principal of Le Corbusier’s 5 points of new architecture. Neat facade with nature texture of material is being used. With atrium in 4m*4m scale, we exposed the beam as a line in great strength to intersect the structure.

Le Plan Libre - Courtesy of Sam Tsen

Le Plan Libre – Courtesy of Sam Tsen

To continue the principal of the free plan, we tried through the separation of the load-bearing columns from the walls subdividing the space. The column which in stainless steel and Carrara becomes the visual points in the space. Circulation in the second floor flows like a square, across two bedrooms, study room, and a game room.

Le Plan Libre - Courtesy of Sam Tsen

Le Plan Libre – Courtesy of Sam Tsen

The floor in the garage is combined with three kinds of tile that are in a different scale. In the end of the garage, we built a skylight on the top to present the linear beauty of modernism.

Le Plan Libre - Courtesy of Sam Tsen

Le Plan Libre – Courtesy of Sam Tsen

Project Info
Architects : Waterfrom Design
Location : Taipei City, Taiwan
Year : 2013
Type : Residential
Photographs : Sam Tsen

Leave a Reply