Laboratory for Visionary Architecture (LAVA) unveiled the design of Zhejiang Gate Towers in Hangzhou, China. The towers are an iconic entrance to the city of Hangzhou. The design of the two towers is based on the Chinese characters for ‘gate’, and they feature a shimmering façade of fins.

Courtesy of LAVA

LAVA’s masterplan for the mixed-use development consists of five buildings housing offices, residential, and retail. It features fluid building masses, improved positioning of the towers from different viewing directions, logical pedestrian movement and the removal of cars from the complex.  Tobias Wallisser, director of LAVA said: “The high-rise towers are an interpretation of the Chinese characters meaning ‘gate’ or entrance to a city. The development is located at a major interchange into the city so we wanted to create an iconic gateway to Hangzhou. Utilising our extensive view studies we positioned the tower ensemble so it is recognisable as a twin structure, a gate, from both near and far.”

Courtesy of LAVA

The 280m tall high-rise towers are an interpretation of the Chinese characters meaning ‘gate’ or entrance to a city. Utilizing extensive view studies the tower ensemble was positioned so it is recognizable as a twin structure, a gate, from both near and far. LAVA articulated the façade as two groups of long vertical fins wrapped around the buildings. Fluid lines create zones within the tower elevations, whilst different colors of glass and varying depths of vertical fin elements generate refracted light effects animating the façade.

Courtesy of LAVA

Key design elements include: 1) Towers designed as an entity with special emphasis on facing side. 2) Façade materialisation uses varying transparency, reflectiveness and colour. 3) Special articulation at the top of the towers – copper colour elements with a gradient towards the top. Added Wallisser: “The towers combine fluid, curvaceous shapes with hard edges. The simple outer shape and the special articulation across both towers, the fluid lines, create different appearances from alternative perspectives”.

Courtesy of LAVA

Courtesy of LAVA

 

Designed to fulfill LEED Gold certification standard, LAVA articulated the façade as two groups of long vertical fins wrapped around the buildings. Fluid lines create zones within the tower elevations, whilst different colors of glass and varying depths of vertical fin elements generate refracted light effects animating the façade. The self-shading aluminum fins and high-performance glass reduce both glare and solar heat gain. Together with the structural engineers, the towers were designed using eight super-columns, which reduced the structural system by about 30% in comparison to a traditional scheme. “This is the first high-rise built using LAVA’s extensive research into parametric facades over many years. LAVA has previously advised on geometric systems to clients such as Schüco (for their “parametric freedom concept”). We proposed long vertical fins, also featured in our 2008 Schumacher Tower concept, as an alternative to a modular system. The towers are a further development of this geometric approach and we are excited to see the fruit of this research.”

Courtesy of LAVA

Courtesy of LAVA

 

A third 90m tall building and two pavilions are placed around the central public space. The volume of the third tower structure was designed for flexible use for offices or housing, and optimises the ration of facade surface and volume contained. A large roof garden is oriented in the direction of a future development to the south of the towers.

Courtesy of LAVA

Courtesy of LAVA

A canopy connects the two towers at the base, and a fluid landscape connects all five buildings, creating seamless pedestrian movement. The car- free centre can be experienced as a green park sheltered from the surrounding ring roads. At ground level all structures provide retail space. The roofs of the pavilions are articulated as a continuation of the landscape areas. The towers demonstrate LAVA’s approach to sustainable design: ‘More with Less’: a more beautiful design based on a more efficient structure. Construction of the pavilions started last year, and the twin towers, the tallest structures in Hangzhou, will commence in 2017.

Courtesy of LAVA

Courtesy of LAVA

Project Info:
DESIGNER: LAVA (Laboratory for Visionary Architecture) Chris Bosse, Tobias Wallisser, Alexander Rieck
PROJECT: Zhejiang Gate Towers
CLIENT: Shimao Property Group
LOCATION: Hangzhou, Zhejiang Province, China
STATUS: Construction started in 2015, the towers will commence in 2017, completion due 2019
SIZE: Two towers 280m high, each 125,000 m2; Total area: 370,000 m2

Leave a Reply