The Kempart Loft Project is definitely not what one expects when discussing industrial lofts. The concept was born after a meeting between Daniel Dethier and his client, who was passionate with precision engineering, and the result is a high-tech unit with a space-shuttle aesthetic.

Courtesy of Dethier Architectures

The reinterpretation for the loft was the object of heavy research into engineering and consisted in molding the proposal on the client’s wishes, not on the site’s existing appearance or history, contrary to what renovation of industrial spaces usually imply (the shabby chic look we’ve seen so many times lately). This is why the architect considered that the renovation was more difficult, since there are preconceived ideas about how converted industrial lofts should be presented. However, the concept for the Kempart loft was to create a space for a couple without children, inside an old industrial bakery.

Courtesy of  Dethier Architectures

Courtesy of Dethier Architectures

The classical industrial tie beams were removed in order to enlarge the space, resulting in 154 square meters as an open area, in which the architects included a modular unit that serves as two bathrooms, storage spaces, a toilet a the ventilation and heating systems. The contemporary and unique design, cladded with aluminum, is inspired by the Aistream trailer’s aesthetic. The bathroom’s saturated colors were designed by artist Jean Glibert, these areas being visible through three small opaque windows.

Courtesy of  Dethier Architectures

Courtesy of Dethier Architectures

The rest of the space is divided into the hall, an office, a lounge, a kitchen and dining doom, and a bedroom with a dressing room. Most of the interior is white, chosen to emphasize the aluminum’s aesthetic. The high-tech furniture is counterbalanced by the very simple, clean lines and color palette and the floor-to-ceiling windows. The apartment offers view towards the street and the spacious terrace, which is equal to two-thirds of the interior livable space.

Courtesy of  Dethier Architectures

Courtesy of Dethier Architectures

By:Lidia Ratoi

Leave a Reply