Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

For its new headquarters, The Kapor Center commissioned Fougeron Architecture to transform an existing 1920s-era office building in downtown Oakland into innovative work space. The Kapor Center for Social Impact works to improve access to opportunity, participation and influence in the United States for historically underrepresented communities through investments in information technology and partnerships with nonprofits.

Courtesy of Fougeron Architecture – Photography : Bruce Damonte

The new headquarters had to be an architectural manifestation of the Kapor Center’s core values: connectivity, openness, and democracy. Fougeron Architecture crafted a space to foster collaboration between the Center, its partner organizations and other like-minded nonprofits.

Courtesy of Fougeron Architecture – Photography : Bruce Damonte

The design is modern and harmonious, blending high-tech and humanism. Open spaces encourage collaboration and camaraderie, as well as flexibility. The clean interiors cater to informal social spaces that invite the interaction of staff, partners and visitors. Efficiency is paramount in the design, creating operational spaces that use human and technological resources sensibly, economically but imaginatively.

Courtesy of Fougeron Architecture – Photography : Bruce Damonte

The LEED Gold building had to express the center’s vision for a connected, open, and democratic world, which is why the unified aim of the Kapor ethos is echoed through a circular volume at the heart of the structure. This circular volume carries an open stair upward through the building’s original three floors to a fourth-floor addition and organizes the spaces within, linking floors and connecting a range of work spaces. Throughout the building, the circular volume acts as an organizing and integrating principle, linking the various floors and functions while maintaining the separations needed to meet code and maintain privacy.

Courtesy of Fougeron Architecture – Photography : Bruce Damonte

On the fourth floor, a modern dome and oculus establishes the Center’s presence and its role to grow outward and upward within the community. The dome signals the center’s mission to leverage tech-driven innovation with the highest goals of social transformation and equality. It also floods the building with daylight and incorporates channel glass and LED lighting—contributing to building’s overall energy. The space is not only environmentally efficient, it is also conducive to pioneering work.

Courtesy of Fougeron Architecture – Photography : Bruce Damonte

 

Project Info :

Architect : Fougeron Architecture
Project Location : 2148 Broadway, Oakland, CA 94612, United States
Project Year : 2016
Project Area : 45000.0 ft2
Photographs : Bruce Damonte
Manufacturers : Technical Glass Products, FilzFelt, Glass Pro, Heyco
Client : Freada Klein Kapor, Mitch Kapor
Client’s Representative : Michael Simmons Property Development
Landscape Architec t: Hood Studio
Artists : Claudy Jongstra, Jane Adams
Contractor : Oliver and Company
Architect in Charge : Anne Fougeron

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !