Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

John E. Jaqua Academic Center for Student Athletes

The John E. Jaqua Center for Student Athletes at the University of Oregon explores the limits of transparency and connectivity to provide the UO’s student-athletes a place to gather as a community focused on study and learning. The challenge of creating a tranquil environment where students feel connected to natural landscape elements and daylight was heightened by the chosen location: a busy intersection between campus and the city of Eugene, on the site of a former parking lot at one of the major campus entrances. The notion of a fertile, natural environment to invigorate and inspire learning was the premise on which the design concept was based.

Courtesy of ZGF Architects

The glass structure rests on a “table of water” and a birch forest celebrates the region’s natural environment. A “double wall” facade addresses acoustic isolation, thermal insulation, and control of available daylight within the building. The walls consist of five elements that create a dynamic response to orientation while reinforcing the concepts of transparency and connectivity. A prismatic, vertical stainless steel screen within this facade provides shading, thermal comfort, and the ability for heat harvesting (which reinforces the natural convection within the vessel) as well as visual privacy for the inhabitants. The glazed facade and interior spaces are composed of a rigorous module to achieve an uninterrupted visual connection between internal rooms and the larger garden beyond.

Courtesy of ZGF Architects

The reflectivity of the glass and water obscure the boundary between the building and surrounding landscape.Authenticity to the University of Oregon student-athlete experience was a key design driver, as was the celebration of the success of student-athletes in the pursuit of knowledge and athletic achievement. An atrium forms the “heart” of the building. It includes a scoreboard-inspired wall listing upcoming tutorial appointments for student-athletes.

Courtesy of ZGF Architects

Through the seamless integration of art, environmental graphics, and architecture, the facility serves as a pantheon of student athletic achievements. For example, the “A Few Who Just Did It” wall celebrates the post-graduate academic achievements of notable former student-athletes, including the faces of author Ken Kesey, Nike co-founder Phil Knight and Ann Bancroft (the first woman to cross both the North and South Poles), engraved in 8×8 square oak blocks. On another atrium wall, a three-story mural is constructed of 10,000 small 3×3 photos of student-athletes acid-etched onto stainless steel and assembled in a large-scale pixilated pattern such that Albert Einstein’s face emerges when viewed from a distance.

Courtesy of ZGF Architects

Project Info
Architects: ZGF Architects
Location: Oregon, United States
Area: 40000.0 ft2
Manufacturers: Artemide, Biasi Catani, Caesarstone, Daltile, Forbo Flooring Systems, FOSCARINI, Herman Miller, Interface, Ligne Roset, Luceplan, Poltrona Frau, Tom Dixon, Vitra, Moroso, De La Espada, MDC, Draper, Brandsen Hardwood, Bensen, Faustrollean + 1
Type: Educational

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Send this to a friend

ARE YOU READY? GET IT NOW!
Subscribe to our weekly newsletter.. It's Free !
Email confirmation is required. Please check your Junk E-mail folder just in case !