Immersive Translucent Cave  | COS+Snarkitecture

Recently, Milan’s Salone del Mobile played host to an interesting yet simplistic and effecrive installation. A Swedish Clothing store, COS commissioned Daniel Arsham and Alex Mustonen of Snarkitecture, a New York based design studio to create an installation which reflects the company’s style and aesthetics.

Courtesy of Snarkitecture

Courtesy of Snarkitecture

The designers came up with a simplistic approach of using thousands of clothing strips as flowing stalactites of varying lengths thus creating a cave like environment all around. The fabric used by the designers is same as that used by the clothing company in their recent Summer/Spring collection.

Courtesy of Snarkitecture

Courtesy of Snarkitecture

The visitors would walk through this cavernous structure which directs them to a certain path while teasing them to rifle through the ribbons that acts as a translucent curtain. Stools are also available in the space so that visitors could sit down and enjoy the visual treat and interact with the luminescent material while feeling the tranquility of such a space.

Courtesy of Snarkitecture

Courtesy of Snarkitecture

According to the designers, “What we came up with is an immersive environment that draws on familiar qualities of fabric and the primal nature of caverns to create a world of reflection, exploration and interaction.”

This installation is a perfect example of how even a simple design intervention could impact the overall environment of any given space.

By: Vaibhav Sharma

Leave a Reply